Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2018-10-30 55 瀏覽
收工去突破逛完, 見到對面呢間西餐廳門面好似幾吸引, 所以決定同老婆入去試下先.我地入去時大約7:30PM, 都已差吾多full, 只係剩返2張枱, lucky, 吾洗等.Set dinner 有意粉/飯餐, 同埋扒餐, 跟湯同drink, 但就無頭盤同甜品. 仲有2個 Dinner for 2 , 就多D嘢食. 研究完之後, 我地2個都想鋸扒, 所以揀左 $498 果個二人餐.首先每人有一客湯同蒜蓉包, 墊下肚.頭盤2客 --- 白酒煮蜆同埋煙三文魚沙律.頭盤嚟講佢地份量都幾多, D蜆仲隻隻都好厚肉ga~Main course 上得比較慢, 隔左都有20分鐘 …不過我見到隔離枱份扒好靚, 咁高質, 等下都值. 先上嘅炭燒安格斯肉眼牛扒(7成)賣相都真係幾靚, 切落去已經feel 到塊牛扒好林.果真做到7成, 粉紅吾見血, 有肉味, 無醃過至於個西班牙黑毛豬鞍架, 可能因為係黑毛豬, 肉味真係無得彈, 仲有少少肥 lung 住, 爽呀!2客甜品我地揀左藍莓芝士餅, 同朱古力雪糕慕絲蛋糕.藍莓芝士餅好軟熟, 吾太甜, good.個朱古力雪糕慕絲蛋糕要讚, 一流, 雪糕同慕絲食落有吾同層次

仲有2個 Dinner for 2 , 就多D嘢食.

首先每人有一客湯同蒜蓉包, 墊下肚.

頭盤2客 --- 白酒煮蜆同埋煙三文魚沙律.
頭盤嚟講佢地份量都幾多, D蜆仲隻隻都好厚肉ga~
白酒煮蜆
煙三文魚沙律

Main course 上得比較慢, 隔左都有20分鐘 …
不過我見到隔離枱份扒好靚, 咁高質, 等下都值.

先上嘅炭燒安格斯肉眼牛扒(7成)
賣相都真係幾靚, 切落去已經feel 到塊牛扒好林.
果真做到7成, 粉紅吾見血, 有肉味, 無醃過

西班牙黑毛豬鞍架

2客甜品我地揀左藍莓芝士餅, 同朱古力雪糕慕絲蛋糕.
藍莓芝士餅好軟熟, 吾太甜, good.
個朱古力雪糕慕絲蛋糕要讚, 一流, 雪糕同慕絲食落有吾同層次嘅朱古力味, 仲一D都吾覺得漏.
藍莓芝士餅
朱古力雪糕慕絲蛋糕

坐左成晚, 覺得間餐廳感覺好熱鬧, 吾侷促.
下次約朋友聚餐都可以揀呢度, 地點又方便, 食物都幾OK, 又可以盡情傾計.
白酒煮蜆
煙三文魚沙律