2018-10-13
旺角通菜街真係好多野食,係依條咁長既街度俾奄尖既老公點中既就係依間!中晒佢要求既餐廳 : 扒、蠔、高質、抵食!我地點左2個晚餐,包括:南非生蠔3個形容詞:滑,帶海水味,爽;應該係4個,第四個係 - 正!另加芝士焗蠔老公話好味,好似食緊忌廉湯咁!面係芝士,下面係菇菇,隻蠔焗完都仍然好滑,好香蠔味!我只可以講佢既質數好高先可以焗完都仲保留生蠔既滑同香!甜酸胡麻醬冷蕃茄令我想起日式冷蕃茄,但原來佢個外面係燒脆左架!點解可以做到?因為佢用左糖酒面再燒,令蕃茄好甜,再配胡麻醬,好夾,依款signature dish 一定要俾個讚👍🏻鮮海膽撈冷烏冬除左海膽,仲有三文魚子架!烏冬靭度岩岩好,好彈,有口感,撈埋海膽,又香又滑,加上脆卜卜三文魚子同脆口青瓜,味覺層次豐富😘蕃茄湯好多料,而且超濃蕃茄味!雞扒配田園沙律好大件呀!仲要好滑、雞肉一d都唔靭,夾埋燒後浸出既雞油好香呀!仲要配佢既特色蔥油汁,另一種香👍🏻沙律菜吸收晒雞扒味,好入味~牛扒配薯菜牛扒同樣大大件,但並唔代表質數差,反而好軟、好香。表面燒得好香,浸著牛肉同牛油既香!配洋蔥汁,增加甜味😋我地依d薯條控,見到四方薯條,對眼立即發亮😍旁邊既茄子好
中晒佢要求既餐廳 : 扒、蠔、高質、抵食!
我地點左2個晚餐,包括:
南非生蠔
3個形容詞:滑,帶海水味,爽;
應該係4個,第四個係 - 正!
另加芝士焗蠔
老公話好味,好似食緊忌廉湯咁!
面係芝士,下面係菇菇,隻蠔焗完都仍然好滑,好香蠔味!
我只可以講佢既質數好高先可以焗完都仲保留生蠔既滑同香!
甜酸胡麻醬冷蕃茄
令我想起日式冷蕃茄,但原來佢個外面係燒脆左架!
鮮海膽撈冷烏冬
除左海膽,仲有三文魚子架!
蕃茄湯
好多料,而且超濃蕃茄味!
雞扒配田園沙律
好大件呀!
仲要好滑、雞肉一d都唔靭,夾埋燒後浸出既雞油好香呀!
仲要配佢既特色蔥油汁,另一種香👍🏻
沙律菜吸收晒雞扒味,好入味~
牛扒配薯菜
牛扒同樣大大件,但並唔代表質數差,反而好軟、好香。
表面燒得好香,浸著牛肉同牛油既香!
配洋蔥汁,增加甜味😋
我地依d薯條控,見到四方薯條,對眼立即發亮😍
旁邊既茄子好甜好香!
菠蘿特飲
滿滿菠蘿香,好清新,食完扒,再飲,爽呀!
石榴乳酸特飲
帶著微微石榴香和乳酸既甜,食扒飲,好岩呀~
真係估唔到依條女人街,俾平民既價錢可以享受高質既食物、心機同烹調😋