2012-05-21
點解個標題係咁?因為小弟呢篇劣作係集合我幾次嘥錢經歷而嘔心瀝血寫成,係小弟特登去試食該店而肯定的『成果』。為咩?唔知喎,可能畀啲所謂食家及飲食雜誌揾笨得太多,希望其他人要信自己味覺啩首先成間鋪頗寬敞企理,表面嘅衛生程度頗佳,一讚打開餐牌選擇都好多,但價錢算貴,好食都無所謂,可惜事與願違個餐牌好巴閉,第一頁就有大大幅肥佬食神合照及大大隻字『食神推介』,係真唔係呀?!1)首先個湯底淡戌戌嘅,唔係魚湯,似豬骨湯;不過真係食唔出係咩湯,好嘢,另外杯茶走就OK啦,茶唔夠香個『食神推介』魚蛋實在唔明有幾好食幾馳名...係咸咸哋、彈彈哋但無咩魚味,但質感好假。我敢講喺街市賣嘅味精魚蛋都好食過佢,再敢講係全店最差嘅食品之一2)相比啲牛筋丸就好啲,起碼有淡淡牛肉味及果皮香,可算啱啱合格3)5月1日下午茶,凍檸茶毫無茶味,淡如水,差4)湯依然淡茂茂,連辣椒油都只係死辣,一啲都唔香,雲吞第一只食落頗香大地魚及芝蔴味,唔錯喎,好味吖但唔知點解,食到第三只時,啲大地魚及芝蔴香味已淡哂;不過一定好食過啲所謂馳名魚蛋囉
首先成間鋪頗寬敞企理,表面嘅衛生程度頗佳,一讚