2021-12-06
蠔呀!! 係蠔宴呀!!!! OYSTER FEAST🦪🦪🦪要食蠔,就當然去專食蠔既餐廳!! 發現了呢間銅鑼灣既牡蠣酒場主打日本唔同縣出產既蠔,呢度唔止有生蠔,仲有熟蠔、煎蠔、焗蠔、燒蠔,乜都有!!! 咁我就由生講到熟啦..🦪生蠔- 廣島 : 肉質非常飽滿,蠔味濃郁兼口感滑溜- 兵庫 : 肉質肥厚鮮嫩、蠔味澎湃,有微微的海水味- 三重 : 肉質圓身肥美、爽口彈牙,味道會較少苦澀味,蠔味無咁濃..🦪吉列廣島蠔係出色既! 炸粉唔會厚,同時炸粉既粉漿味道幾特別,唔會好乾身,炸得好香脆,完全係皮薄餡正!..🦪蒜片欖油生蠔係用大量既欖油同蒜片連同5件大蠔一齊煮,另外有埋車里茄,感覺有D似意式風味咁!..🦪廣島蠔拉麵熱騰騰既日本拉麵,麵質粗且彈牙,好食! 一碗都有5大件廣島蠔,好抵!! 由於佢係連湯煮熟,所以係會食到熟既廣島蠔既原汁原味,而無調味的! 冬天食呢個真係幾舒服!!..食左咁多蠔,總括來講,我自己就偏向鍾意生蠔同吉列蠔既,因為生蠔其實就係最食到蠔最鮮最原始既味!! 而吉列蠔,整得好係可以好惹味!! 好啦咁我地都叫下D唔係蠔既菜式啦..🥗燒牛柳沙律 - 好大碟! 牛柳燒得好軟腍而且肉味濃,連
🦪生蠔
- 廣島 : 肉質非常飽滿,蠔味濃郁兼口感滑溜
- 兵庫 : 肉質肥厚鮮嫩、蠔味澎湃,有微微的海水味
🦪吉列廣島蠔
🦪蒜片欖油生蠔
🦪廣島蠔拉麵
🥗燒牛柳沙律 - 好大碟! 牛柳燒得好軟腍而且肉味濃,連埋大量沙律菜,好fresh!
🍢 串燒,叫左幾串以下的:
- 牛舌 - 厚切,肉質好嫩,唔錯
- 黑豚小排肉 - 好香,好惹味又juicy!
- 鴨肝 - 好濃,而且煎得好香,入口即溶
- 汁燒鰻魚 - 好大塊,同樣煎得好好食,鰻魚汁好夾.
🍍沖繩雜果梳打 - 幾好飲! 好fresh! 應該以菠蘿汁做基底,好好飲!
🍓博多甜王草莓梳打 - 反而比想像中淡,再要求左店員幫我再加料🤣 可能諗住寫住甜王,味道應該會好濃好甜既草莓咁.
呢間真係好不錯,好特別既餐廳,想食唔同款式唔同烹調方式既蠔就可以來呢間食啦~