此店以希臘乳酪作招徠,在甜品店林立嘅香港地之中,算是略為罕見。廢話唔多,直接進入食評。火龍果芒果希臘乳酪芝士蛋糕味道:成件蛋糕味道最突出嘅係消化餅,之後係淡淡微酸嘅乳酪味,而水果味就排到最後最後,只有非常輕微的芒果香,幾近於無。火龍果味更是從頭到尾都沒有出現過,但火龍果本身就無咩味,呢點非戰之罪。口感:間店雖然強調希臘乳酪,但食落並無咩特別「乳酪feel」,同一般奶凍差不多。好多其他食評稱讚佢「輕盈綿滑」,呢一點我不否定。畢竟用咗希臘乳酪,自然會比純cream cheese輕盈啲。不過,如果賣到$88一件,都只得一句「輕盈綿滑」值得講,咁就真係好普通了。當你將乳酪芝士蛋糕連同兩層jelly一齊放入口中,你會明顯感受到jelly嘅質感,而乳酪嘅質感就不太有辨識度,導致每一口都好似食緊有乳酪味的jelly,再加上小小水果味的餘韻。餅底就是消化餅底,同市面上隨處可見嘅cheese cake餅底無分別,但由於乳酪味同水果味都不出眾,結果就是餅底喧賓奪主。賣相:整體都係紫色漸變,都幾養眼,芝士蛋糕同水果jelly層次分明,好睇。蛋糕上面有兩粒芒果,外表就同佢嘅味道一樣,唔生唔熟又唔甜,令件蛋糕外

火龍果芒果希臘乳酪芝士蛋糕
味道:

口感:

賣相:
整體都係紫色漸變,都幾養眼,芝士蛋糕同水果jelly層次分明,好睇。蛋糕上面有兩粒芒果,外表就同佢嘅味道一樣,唔生唔熟又唔甜,令件蛋糕外觀直接downgrade咗,一大敗筆。

總結:
不難食,但也不會特別好食。除咗外觀之外,成件食哂都無咩記憶點,製作技巧一般,無突出之處。$88一件regular slice,真係試一次就夠。
火龍果芒果希臘乳酪芝士蛋糕
2023-09-28