2014-08-27 6136 瀏覽
台灣宜家好流行一種飲食態度,就係’原味食尚’。佢哋會係21日食原汁原味嘅食物,少油少調味,比舌頭好好休息,減少內臟負擔,還原青春同健康。少油少調味,對常外食嘅香港人嚟講,真係’談可容易’呀?今日有時需到藍田,所以就早個站落車,拜放一下呢間小店,嘗試一餐外食嘅’原味食尚’。東廣場地下極大部分都係食店,每間都頗細,但會係對出空間’延開數席’,猶如較高級嘅室內大牌檔。看見個個食客都安然無恙咁享受食物,我都忍住心中怪異嘅感覺,安靜坐低。揀好餸菜,店員就好快捧出食物。芝士土豆什菌:有清淡嘅芝士香,薯仔唸度啱啱好,可惜吾見有菇菇茄汁素雞:雖係’茄汁’,但有鮮番茄,反而’茄醬’味道不濃霸王花杏仁湯:咸咸地,甜甜地,感覺吾錯店如其名,餸菜極少油及調味,桌上也有調味品任君選擇。酷愛清淡煮家菜嘅我,亦吾客氣添左次飯。簡樸清淡,或許就係我哋缺乏嘅快樂生活。

少油少調味,對常外食嘅香港人嚟講,真係’談可容易’呀?

揀好餸菜,店員就好快捧出食物。
芝士土豆什菌併茄汁素雞,霸王花杏仁湯
芝士土豆什併 茄汁素雞飯

茄汁素雞:雖係’茄汁’,但有鮮番茄,反而’茄醬’味道不濃
霸王花杏仁湯
霸王花杏仁湯:咸咸地,甜甜地,感覺吾錯

簡樸清淡,或許就係我哋缺乏嘅快樂生活。
2014-08-26