2009-12-01 26 瀏覽
周一本來諗住去東海大閘蟹,不過蟹之外又想食其他海鮮,就試下尖東呢間 --- 海鮮站。店子超細,座位不過十五個,好在有訂位,時值9:00pm都仲係滿座。先來一碟翡翠螺﹗肉質超爽甜,食家本來係唔食呢o的巨螺的,不過佢試完一隻之後即時對佢改觀。平日我地都會0係citysuper買來食,不過呢度吃到的更鮮甜彈牙,肉質口感好實淨,正﹗呢晚既主角來喇,麵包蟹,$240一隻﹗成日在citysuper等見到,不過食就真係第一次﹗相當大隻,一隻夠兩個人分享﹗嘩,你地睇下0的膏多到呢﹗爪上全部都係來架﹗呢晚食好野我都唔同佢慳喇﹗開番支白酒先﹗$98一支﹗有蟹有酒,倍感一流﹗爪上蟹爪實淨而甘香,蟹肉不是一梳梳的而係比較散,味道鮮甜,爪同鉗都十分多肉呀﹗不過重點係個殼,一陣再介紹﹗大蝦芒果沙律,全是鮮果沒有薯仔之流,芒果汁不會做得太甜,很實在,清一清味蕾﹗正﹗再來是清蒸超巨蟶子,蒜蓉蒸,我地都係第一次見到咁大既蟶子,即時嘩嘩嘩﹗未食在欣賞拍攝的過程中,口水已充斥口腔﹗邊有蟶子咁大隻架﹗有埋個scale,同我隻手掌一樣咁大。蟶子肉不單大隻,仲要係鮮甜到不得了,是一種新鮮的甜美,不是蟹、螺可以做到的肥美滿足感,十
周一本來諗住去東海大閘蟹,不過蟹之外又想食其他海鮮,
就試下尖東呢間 --- 海鮮站。

先來一碟翡翠螺﹗

呢晚既主角來喇,麵包蟹,$240一隻﹗
成日在citysuper等見到,不過食就真係第一次﹗
相當大隻,一隻夠兩個人分享﹗
嘩,你地睇下0的膏多到呢﹗爪上全部都係來架﹗

呢晚食好野我都唔同佢慳喇﹗開番支白酒先﹗$98一支﹗
有蟹有酒,倍感一流﹗

不過重點係個殼,一陣再介紹﹗

未食在欣賞拍攝的過程中,口水已充斥口腔﹗
邊有蟶子咁大隻架﹗
有埋個scale,同我隻手掌一樣咁大。
蟶子肉不單大隻,仲要係鮮甜到不得了,是一種新鮮的甜美,不是蟹、螺可以做到的肥美滿足感,十萬個滿分的蟶子呀﹗

趁熱食完蟶子,再處理個蟹殼,原來入面全部都係羔來架.......係滿哂頂哂角0個隻﹗
我地最後就係以蟹羔送白酒再傾計作結,蟹羔既香在口腔內長留左成個幾鐘,返到屋企還不散,那種濃郁的甘香可想而知﹗

友人放學來吹水,佢自己睇住我地食海鮮都頂唔順叫左個金牌海鮮焗飯吃﹗
入面超多海鮮,個芝士同白汁做得好吃,不過飯不是炒底佢話要扣分喎﹗

成個殼0的羔清哂﹗膽固醇唔超就有鬼﹗

食家最後補一補要左個花膠湯,原盅燉,喝落清甜無味精,口感好膠好足料,$30抵飲﹗

埋單我地兩個人計埋酒都係五百蚊左右,食到咁靚既海鮮真係超抵,一百分呀﹗

更多相:
翡翠螺一碟六隻