2017-09-23
仲記得細細個媽媽成日煮餸總有一道菜係蒸肉餅,因為夠哂簡單又好味,而家雖然工作忙少左返屋企食飯,但一返屋企食飯都會有肉餅食,所以數數手指我一個月最少有十日都食肉餅,好似離不開我既三餐一樣。而家愈開愈多專賣一味既餐廳,我成日覺得一間餐廳要做得好又出色,只賣一樣野再加少少創意想法就可吸客,依開餐廳開正係我公司附近,有我最愛既肉餅做賣點,如何叫我不去吃?今日同同事夜左收工黎左依度食晚飯,等左一陣就有位啦,一入店內,已全場坐滿,枱櫈之間都有少許迫,我地叫左兩款唔同口味既肉餅,而飯就叫左菜飯同油飯,飲碗湯暖下胃先先送上老干媽肉餅,好香既炒豆豉放左係肉餅上,食落鹹香味濃,夾一塊肉餅配住菜飯食好滋味,肉餅肥瘦適中,煎過後入口好香脆,肉脆邊位係咬緊都聽到脆口聲,菜飯份量多,每啖飯都有菜絲,食落無菜青苦味,有肉有菜夠哂均衡食食下就送上足三兩花膠肉餅,賣相真係當堂嘩一聲,好大塊花膠鋪滿煲仔面頭,份量好大份,食落軟熟膠質豐富,味道濃郁而不會太鹹,蒸肉餅厚度適中,入口啖啖肉帶少話肥肉,有陣陣油香味,送住油飯大啖食正啊,物超所值!