我說過啦上環其實範圍很大,上環永安又係上環,西邊街都定義係上環,至於西營盤站,我都歸納佢做上環。高街,小時候讀書印象中有高街鬼屋,會次行過鬼屋嘅出邊都會覺得有啲頭痛,唔知係心理作用,定係真係搭通天地線啊!不過現在高街鬼屋已經變成社區中心,深信就算係鬼都會有善心。唔會打攪啲公公婆婆!不過高街鬼屋消失左之後,其實仲多咗鬼。我所指嘅鬼,係外國人,我哋鍾意叫佢做鬼佬。Gua Lo 唔知由幾時開始呢一條高階漸漸地發展成為一個小型嘅鬼佬聚集地,由街嘅中間開始去到街尾,數數手指都有10幾間西餐廳。而且呢一度嘅西餐廳全部都質素好高!否則好難響呢一個西餐咁密集嘅地方不立不到我今日食嘅呢一間,特色係擁有一條超級靚嘅啤酒柱,坦白講型盡全條街,而且買嘅係精品手工啤,除咗生啤之外仲有好多唔同嘅樽裝啤酒,發現咗佢哋有自家品牌嘅啤酒下次有機會嘅時候一定要試吓。先來左一個凱撒沙律份量超級大,夠三至四人食,爽脆嘅沙律菜配帶點creamy嘅醬汁, 仲有芝士同埋包粒,超級新鮮美味!自從早前去咗尖沙咀某間cafe 食過好好食嘅白酒煮蜆之後,幾乎每次只要我見到有白酒煮蜆我一定要叫!呢一度嘅蜆十分之出色,份量都係超級大,用上好似

呢一度嘅蜆十分之出色,份量都係超級大,用上好似叫做珍珠蜆的蜆種,anyway 我唔大識,特色係外型比較圓,而且肉都係比較遠中間好似珍珠咁漲起,肉質鮮甜而且多汁,配上清清地嘅牛油白酒煮,更加鮮味,我連啲湯都飲晒!一盤只需百幾蚊,10分抵食!
另外一個基本常識餐西餐都會必點嘅就係豬手,呢度嘅豬手都炸得十分之香脆,外層香脆,膠質豐富而且肉質都十分之鬆化有口感,不會實的的,配上美味嘅新薯粒,識得我好開心而且食晒都唔會覺得好油膩!正!
呢度嘅另外一樣野好就係就算坐響近門口位置都唔會覺得太熱,睇下外面嘅風景都係一個很浪漫嘅時刻!價格比起蘇豪區平好多但係亦都可以享受到蘇豪區嗰種西方的文化感覺,坐低飲杯啤酒食啲小食輕鬆一下都係收工之後嘅一個好選擇啊!