2017-07-15 199 瀏覽
深水埗俾人嘅印象係有好多平價嘅民間美食,(事實都的而且確係咁)所以其實平時我都成日去深水埗食嘢不過呢一間餐廳我都係第一次嚟,因為睇咗媒體嘅介紹,所以有興趣過嚟試一試。入到餐廳果然係一如大家所形容,裝修的而且確係帶有懷舊風。(特別想講下嘅係佢除咗餐廳門面裝修係懷舊之外,連d餐具呢一環細節佢都做得到貫徹始終,真係好耐都冇見過呢一種綠色筷子)相信老闆應該係一個好念舊嘅人。而食物方面佢會比一般嘅茶餐廳多d創新,我會用高級版嘅茶記嚟形容老鳳冰室睇過大家嘅介紹都話佢嘅黑松露炒蛋多士唔錯,不過我今日就無試到呢個小食。而我今日嘅選擇係芝士牛肉濃茄湯通粉。呢一個通粉佢係有配一份牛乳炒蛋+肉醬薯泥嘅,一個女仔食一碗通粉再加個炒蛋薯泥,份量可以話係相當充足,夠飽肚。廚師喺通粉嘅上面加一塊黃色嘅芝士,撞落去橙色嘅蕃茄濃湯上面,的確係可以滿足到食客嘅視覺,加強左我食呢碗通粉嘅意欲另外,湯內有少量茄肉,可以提高蕃茄湯嘅鮮甜味,令人開胃而我覺得最讚嘅係除左牛肉份量比一般茶餐廳嘅多之餘,仲要係鮮牛,厚薄程度適中,幾好另外炒滑蛋配薯蓉亦都相當唔錯。蛋炒得夠滑,就算我放咗係枱面5分鐘先至食,佢都冇話變到乾身而肉醬配薯蓉呢

另外,湯內有少量茄肉,可以提高蕃茄湯嘅鮮甜味,令人開胃

而我覺得最讚嘅係

而肉醬配薯蓉呢個經典配搭,基本上可以話係冇得輸,而且店主比嘅薯蓉份量都唔少

基本上餐廳無論係食物,裝修,價錢,或者係老闆招呼我哋嘅態度各方面,我覺得都係幾好,唯一要挑剔嘅係餐廳冷氣比較凍,如果怕凍嘅人最好就帶件外套去食嘢啦