餐廳: 良記餐廳(老鳳冰室)
資訊:

平時都甚少幫襯茶餐廳,因為食物貴之餘,味道又一般,講到香港好食的茶餐廳真的不多 (歡迎推薦啊)!所以平時都寧願搵些特別餐廳去食或者自己煮。是晚黎到位於深水埗的良友餐廳,上網見到佢地既波波奶茶和肉夾饃的賣相甚吸引,仲有其他不錯的特別款式配搭,放工後一於去食個晚餐。.好彩而家多左他做小妹的人肉指南針,小妹對於深水埗這一帶可真係人生路不熟啊。走著走著終於到達餐廳,看上去座位的鋪排就係一般茶餐廳格局,細心環顧四周就會發現他們的裝潢和裝飾都帶有六、七十年代的懷舊感覺。用上Tiffany Blue顏色的牆壁上都貼了各款懷舊的海報廣告和相片,看上去滿有味道的。.檯上放了各款不同醬汁,連芝士粉都有! 旁邊那個毛澤東忠,很有趣! (好像是放糖的,忘了開黎睇睇).最前方出餐位上方有著涼眼閃耀的餐廳招牌;.每個座位的牆上都放了一個舊式信箱,裡頭放了設計成信封形的餐牌,滿有誠意的!.餐牌部分,餐廳價錢都十分相宜抵食,特色的還有焗保齡球、芝士撈丁、老鳳多士和數款特色飲品。.原味波波冰鎮奶茶 $24用上特色的螺形杯,入面放左三粒以奶茶雪成的冰波波,咁就一路溶都唔會沖淡杯奶茶喇。.奶茶味入口夠滑之餘,茶味濃香明顯,
最前方出餐位上方有著涼眼閃耀的餐廳招牌;
原味波波冰鎮奶茶
原味波波冰鎮奶茶 $24
奶茶味入口夠滑之餘,茶味濃香明顯,同奶味平衡得宜,又唔會過甜,與他一致都覺得味道相當唔錯,所以價錢稍高都貴得有理。
肉夾饃
肉夾饃 $38
肉夾饃本是中國陝西著名小食,早期的時候是用吊爐和木炭烤饃,而這裡的改良版係用左有嚼勁的麵包夾住熱辣辣的醬汁肉碎,味道有點肉台式肉燥,入口多汁惹味,面頭仲加了點蔥花和芝麻調味,不錯。
黑松露炒蛋多士
黑松露炒蛋多士 $38
面頭塗上層牛油再拎去烘的厚多士,上面再鋪滿了炒蛋和黑松露醬。炒蛋食落炒得十分嫩滑,食落仲帶有蛋汁和蛋香,加埋黑松露醬一齊食無得輸。雖然這炒蛋多士的賣相不是很美觀,但味道和製作上也是不錯的,值得一試。
黑松露海皇炒飯
黑松露海皇炒飯 $68
有別平時的炒飯用圓形碟上,用上打橫的碟子,側面還附上沙律,有點中西合璧的感覺。飯粒炒得夠乾身粒粒分明,材料有黑松露、蝦、魚肉、雞蛋和翠玉瓜等,蝦肉咬落爽口,有陣陣松露香,不是松露味可再重手少少就更好味。

食完飯大約八點已接近座無虛席,而且一路見侍應們捧著的食物都狀甚吸引,這裡一定會有再來的時候!
原味波波冰鎮奶茶
肉夾饃