好唔好食又睇落去 289 回: 懷舊風味的日本食店@尖沙咀八王子!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=35676表哥表嫂0岩0岩0係大阪番黎, 約出黎食飯, 去邊樹好呢? 之前經過尖沙咀亞士厘道, 眼見京笹居酒屋唔見左, 不過多左一間 "八王子", 幾次過門不入, 今次試一試! 好唔好食?又睇落去?日本車站或者地區既名, 好多都比香港既食店借左黎用, 陣係八王子, 香港都至少有兩間 lu。店內裝潢以七十年代或以前既日本物品做裝飾, 電影, 玩具, 士多海報等...擺左0係架上既玩具鐵甲人, 我都未見過啊! hahaha...扮後生? 我最多都係識六神合體架咋! wakaka...一切都是懷舊, 卻不是殘舊。收銀處仲有日本士多既 "食玩", 好有趣的!揭開個 menu, 懷舊拼貼見心思! 真係好似身處日本一樣!menu 內頁食物相片夾雜不少日本上一兩代小朋友玩具或裝飾。睇左咁多裝飾, 咁 d 野食又好唔好味先?煎餃子: 味道中規中矩, 餃子皮厚厚的, 肉涵熱汁欠奉。 銀鱈魚西京燒: 基本上只要 menu 有燒銀鱈魚

一切都是懷舊, 卻不是殘舊。

收銀處仲有日本士多既 "食玩", 好有趣的!

煎餃子: 味道中規中矩, 餃子皮厚厚的, 肉涵熱汁欠奉。

銀鱈魚西京燒: 基本上只要 menu 有燒銀鱈魚係一定會 order 既, 呢次我有對手了! 原來表嫂都鐘意食銀鱈魚, 所以嗌左兩客。

銀鱈魚肉質未算嫩滑, 不過仍然係鮮甜可吃!

吉列廣島蠔: 從來唔期望小店可以食到高水準吉列蠔, 炸粉夠哂脆, 輕咬已經碎了! 而內裡既蠔仍然很幼滑無抽乾哂水, 好味!

自家製免治漢堡: 完全失敗...煎燶左唔少, 漢堡扒似鐵餅一樣硬, 想吃肉汁或肥肉的...一定好失望...

加州卷: 唔好睇加州卷"蛋,青瓜同蟹柳" 好似好簡單, 好味既加州卷可以好好味, 銅鑼灣京都既翔太就令我大開眼界 (無出 blog 的), 呢一個加州卷係平平無奇...

炸薯餅: 跟吉列廣島蠔一樣, 炸得唔錯, 不過我對薯餅味道無印象...因為食飯期間掛住傾大阪同東京 d 攪笑野, 好笑...笑完, 咁幾時可以去日本啊?! 嗚哇...

蟹肉炒飯: 蟹肉量多, 飯粒比較乾身, 未飽也不想下去了!

環境: 4 (很有日本懷舊風味, 置身日本小店一樣!)
衛生: 3.5 (懷舊, 卻不是殘舊, 也不會有污漕既感覺。!)
服務: 4 (兩個服務例子很好: 0係門口等兩張枱約十分鐘, 因為隔離後巷有大垃圾桶, 臭氣沖天, 所以我地企開離開左食店另一邊, 不過門口個 staff 無"忘記" 我地請我地入去先, 仲同門口另幾位既客人解釋, 無得失任何客等。第二個例子係表哥漏左電話走左都未知, 好彩位侍應衝出黎比番佢。)
設計: 4 (除左 menu 同環境設計之外, 留意下 d 食物擺位同色彩都令人好有意欲去食架!)
味道: 2.5
價錢: 2.5 (只係食上面既野埋單 $540, 唔算抵食。)

最終評分: 3 好鍾意八王子既裝飾, 氣氛不錯, 加上今次未試過佢地既招牌菜, 所以下次都會再去試多一次既!

日本料理,八王子, 居酒屋, 尖沙咀, 好孩子, 日本