2019-12-15 41 瀏覽
香港最近都開咗好多特色懷舊嘅餐廳、為咗支持本土今次就去咗樓下冰室佢哋嘅裝修好懷舊而且別具心思無論佢哋嘅海報同埋枱,椅子甚至係一啲小零件上面都好有打卡位。餐牌上面選擇好多佢哋主打係蕃茄嘅通粉係枱面度亦都會寫咗每一日新鮮製作用咗豬骨同埋雞骨。而且有幾款特別嘅飲品我都幾鍾意,例如菠蘿冰、綠椰冰。呢啲係普通茶餐廳都唔係好常見。而且擺設都好靚好有懷舊嘅氣氛。見到肉醬意粉好大碟,比起出邊西餐嘅肉醬意粉呢一度多咗一份人情味同埋港式懷舊嘅口味。麵條唔係好粗而且上面肉醬非常多。另外就當然要點下佢嘅招牌蕃茄滑蛋通粉。果然冇失望佢哋嘅滑蛋非常濃厚嘅蛋味,而且湯底濃郁亦有淡淡的蕃茄鮮味跟餐重點咗個腸嘅拼盤,左邊會放上沙律而且有四款唔同嘅腸仔,啱晒鍾意貪心食唔同款式嘅我哋。然後跟餐亦都可以再點嘢飲所以我哋就點左紅豆冰:我最後見佢哋特色食物入邊有口水雞,估唔到茶餐廳嘅水準都唔錯。份量都幾大,而且上面放咗啲同出邊普通嘅材料唔同醬汁。最後有香濃嘅焗西蘭花真係超正啊

而且擺設都好靚好有懷舊嘅氣氛。

然後跟餐亦都可以再點嘢飲所以我哋就點左紅豆冰:

最後有香濃嘅焗西蘭花真係超正啊