2016-02-06 331 瀏覽
**利申︰本文唔太算食評, 而係關於服務態度**難得今日放假, 同屋企人一齊去左上海婆婆到食嘢.唔知係唔係接近落場時間, 我倆3點左右先入去, 唔洗等位非常方便啦.↑ 第一個印象幾好呀坐左係卡位5分鐘左右, 我倆準備叫嘢食, 但係叫極「唔該, 寫野」都無人理.各位服務員都係到好專心咁企埋一齊傾緊計.OK 其實等一陣我真係唔太介意, 咁我等你地傾埋少少重要既「公事」先.等多一陣, 終於邀請左個服務員(A姨姨)黎落order啦.好啦, 我講晒要落嘅嘢食啦, A姨姨無啦啦寫完落單紙之後拍左一下枱(我估佢應該係挨住牆企寫嘢, 拍枱借力企返起身)我倆呆咗, 望住個A姨姨若無其事咁行走左.咁都算啦, 再精彩嘅事陸續有嚟.終於有嘢食到啦, B姨姨上菜時求求其其SIR左碟小籠包上枱.由於佢嘅內功深厚, 修練多年, 所以籠小籠包無SIR到出界.嗯, 我諗佢都係想表演比食客們睇佢訓練有素, 咁我就算啦我倆食食下嘢, 後面枱卡位嘅一家三口正準備離開之時(喺張枱範圍之內),爸爸同個仔仔企左起身, 喺張枱隔離等埋媽媽著埋衫起身行,幫我落order果個A姨姨就衝左去張枱, 坐埋係爸爸同仔仔個位到「開始執嘢」啦.A
**利申︰本文唔太算食評, 而係關於服務態度**
難得今日放假, 同屋企人一齊去左上海婆婆到食嘢.

↑ 第一個印象幾好呀

各位服務員都係到好專心咁企埋一齊傾緊計.
等多一陣, 終於邀請左個服務員(A姨姨)黎落order啦.

(我估佢應該係挨住牆企寫嘢, 拍枱借力企返起身)
我倆呆咗, 望住個A姨姨若無其事咁行走左.
咁都算啦, 再精彩嘅事陸續有嚟.
嗯, 我諗佢都係想表演比食客們睇佢訓練有素, 咁我就算啦

爸爸同個仔仔企左起身, 喺張枱隔離等埋媽媽著埋衫起身行,
A姨姨沉醉於自己嘅工作世界, 無視企左喺身嘅爸爸同坐喺到著緊衫嘅媽媽怒視,
A姨姨辛勤而若無其事嘅工作表現, 確實值得學習!

好啦, 3點9左右, 我倆都食到差唔多, 服務員都嚟問我地要唔要加單, 要cut order啦.
我地啱啱比埋錢, 坐左喺到飲埋最後嗰杯茶之時, A姨姨又衝咗過嚟啦~
我飲緊茶, A姨姨成個收碟盤擺咗喺我張枱到,
「啲嘢你哋喺咪唔要架???」(重覆左兩次, 我飲緊水答唔到, 我屋企人啤緊佢, A姨姨都係無視自己被啤中)
我吞咗啖水, 算有禮貌咁回覆咗佢一句「請問可唔可以等多一陣呢?!」
哇, 好感動啊, 我終於解破咗佢「若無其事」嘅絕招, 令佢知難而退啦

其實...我明白我倆3點幾入去, 可能會影響佢哋落場時間.
佢哋都想盡量喺落場前收拾好個場, 盡返佢哋嘅工作職責.
但, 係咪應該有返少許禮貌, 尊重客人呢?!
我唔要求啲咩好好好好嘅服務態度,
但無啦啦拍枱, SIR碟食物, 客未走就坐低喺人哋張枱到執嘢...
難道呢啲算係尊重別人?!
今次嘅用餐過程真係好失望, 我同屋企人都唔會再去呢間上海婆婆到食飯...

唔知係唔係要配合「懷舊」嘅室內設計主題, 所以啲服務員都用返「舊式」嘅待客態度工作.
如果大家想感受下呢種「懷舊式服務態度」的話, 我強烈建議大家去用餐
2016-02-06