2022-12-28
📌 麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室📍 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖☎️ 36187803★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*呢日去咗大角咀搵朋友,見到呢間主打馬拉菜嘅餐廳門面幾懷舊,我地對腳自自然然就走入去試吓啦。餐廳入面格局同門面一樣充滿懷舊風味,坐低打開餐牌亦見有好多選擇,肉骨茶、咖哩、老鼠粉、馬拉沙嗲串燒、炸蝦餅、等等。💫椰香南洋燒麵包($34)麵包燒到好酥脆,咬落去咯咯聲,咖央味突出,滿口椰香,食過翻尋味,好後悔無加牛油🧈,下次再訪一定唔可以怕肥,一定要加牛油!💫砂煲老鼠粉($88)平時實會揀叻沙嘅我,今次試咗比較少有嘅老鼠粉。老鼠粉即係銀針粉,成個砂煲🥘熱辣辣上枱。肉碎、香蔥、洋蔥、炸蔥、炸蒜、蝦米、豬油榨同生雞蛋鋪面,趁熱撈匀一齊食好有咬口,老鼠粉夠入味又乾身唔會話好淋。💫怡保芽菜雞($68)雞肉已經去咗骨,啖啖肉,一層一層疊上去,份量一點都唔少,雞肉有雞嘅鮮味,肉質都好嫩滑有光澤唔肥,油飯帶好重嘅黃薑味,米粒軟硬適中,非常好味。💫馬來西亞拉茶($18)· 美祿恐龍($28)朋友嗌咗拉茶☕️,港人口
📍 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
☎️ 36187803
💫椰香南洋燒麵包($34)
椰香南洋燒麵包
椰香南洋燒麵包
💫砂煲老鼠粉($88)
💫怡保芽菜雞($68)
💫馬來西亞拉茶($18)· 美祿恐龍($28)
朋友嗌咗拉茶☕️,港人口味實要少甜㗎嘛,尤其是呢啲南洋拉茶,多數偏甜。朋友話就係唔揀少甜睇下會點喎。出奇地飲落唔算話十級甜,甜之中飲到茶味,又幾唔錯喎!
食馬拉菜,十次有十次都會嗌美祿恐龍,係好邪惡,不過真係忍唔到,呢間嘅美祿恐龍都好合乎標準,奶同美祿嘅比例好完美好濃滑。