2020-11-25 2794 瀏覽
朋友生日想找間平價餐廳和有蛋糕供應的餐廳。因為只有兩個人如果出面買來,又要砌餅費都唔化算。無意中比我找到這間。這間有蛋糕供應,但要提前預訂。但其實只需當日打去講定就可以。在我決定選這間時,我發覺原來這間食店過咗九點半就有七折。因隔天大家都放假。所以晚點食都無所謂。那日我地其實早咗到,因為唔知需唔需要等位。但餐廳都要求準時才可入坐。因為怕落單時電腦會計正價。其實老實講,你可以夠鐘先落單囉成間餐廳無人。但叫個客係門口等夠鐘。餐廳門面普通,要主動行入去才可見到里面情況。私隱度都幾高。終於夠鐘可以進場用餐🍴侍應帶我哋去一個角落。佢哋覺得這樣會安靜一點。唔怕被騷擾。但其實我想講場內根本就冇乜客。這個角落因為有大蠟燭照住。加上無咩冷氣。我哋兩個反而覺得好熱。可以散點但都有套餐。兩人餐又覺得無需要食那麼多,所以選咗兩個一人餐就夠。不過都係好抵㗎今日的菜式:紅湯算合格牛油手工好靚。一個個玫瑰花🌹今日點咗牛柳。牛柳都係本人嘅至愛這個牛柳水準比一般港式扒房好。但當然唔可以和Outback這些高級西餐廳比較。醬汁都好夠。味道唔太濃。配菜簡單普通。因主角都夠大。所以都唔係太介意。選擇這間餐廳除了因為夜後有折。

終於夠鐘可以進場用餐🍴

今日的菜式:
羅宋湯

紅湯算合格
除餐附送麵包

牛油手工好靚。一個個玫瑰花🌹
牛柳

今日點咗牛柳。牛柳都係本人嘅至愛

這個牛柳水準比一般港式扒房好。但當然唔可以和Outback這些高級西餐廳比較。醬汁都好夠。味道唔太濃。配菜簡單普通。因主角都夠大。所以都唔係太介意。選擇這間餐廳除了因為夜後有折。最大原因係因為佢哋有個好特別嘅蛋糕供應。
火焰雪山

這個蛋糕名字叫火焰雪山。蛋糕唔算太大。兩個人都夠食。外面係忌廉、里面係雪糕。有些生果做點綴。蛋糕嚟的時候插曬生日牌,令人有好開心的感覺。佢哋叫我地影完相之後才做出火焰的效果。因為我哋怕拍片。所以未能有相睇到。但這個甜品都令我哋好滿意。這餐飯折後平均每人只需$150
值得一試再試。
2020-11-09
$150 (宵夜)
生日
牛柳