2020-12-02 144 瀏覽
今日係好朋友生日,我哋為他慶祝,選擇咗食海鮮蒸氣鍋仲要係地點方便嘅旺角彌敦道食完個個都方便返屋企。去到坐低選擇要$268嘅升級大鮑魚海鮮蒸氣鍋套餐, 好快職員就拎咗四碗原盅蟲草花燉瘦肉出嚟畀我哋飲,咁啱好肚餓,依碗燉湯除咗感覺滋補之外仲知道我哋個位話曬蒸海鮮都需要啲時間先有得食。見我哋飲完湯之後店員就拎出一份海鮮拼盤出嚟,包括韓國大鮑魚,紐西蘭鮮帶子同埋蘇格蘭蟶子皇 ,每人每款一隻。 店主純熟地將盤上的海鮮續款以不同嘅最佳蒸煮時間,煮熟同分派畀我哋享用。每件海鮮都被蒸得剛剛好,沒有過熟也沒有未熟,吃到海鮮的原味, 更有一樓嘅口感三款之中我覺得最出色嘅係大鮑魚因為很少有食到咁大同厚身嘅鮮鮑之外而且食落十分彈牙,鮮甜, 之後就係愛爾蘭大刀貝,深海龍躉,生猛大海蝦,青島大花甲,鮮甜嘅蜆, 每款都各有特色, 而且十分新鮮被洗得十分乾淨, 而且服務就到自己唔使點郁,蒸完店員,就幫你放上碟, 你食就可以了。                                       食完海鮮店員叫我哋選擇八寶蒸飯嘅食完海鮮店員叫我哋選擇八寶蒸飯嘅材料例如有蝦醬豬腩肉秘製雞軟骨肉餅土豆絲,土魷絲,柱

食完海鮮店員叫我哋選擇八寶蒸飯嘅食完海鮮店員叫我哋選擇八寶蒸飯嘅材料例如有蝦醬豬腩肉秘製雞軟骨肉餅土豆絲,土魷絲,柱候牛肉粒等等,仲有一啲菜嘅選擇,而我地嘅選擇係醬油漬牛利,南瓜,蒜香茄子,萵筍,臘腸,潤腸,香菇蝦醬,豬腩肉,非常豐富,mix埋一齊有啲似糯米飯,但相比之下白米係健康一點,出奇地有食緊糯米飯咁, 仲有多真係做到豐盛滿意嘅感覺, 另外仲有任食手切極品牛頸脊蟲草花蒸雞,  萵筍,手打牛肉球,粟米,娃娃菜極緻豐富!  最後店員更端上甜品, 就係黑糖花生冰粉, 加上清甜嘅黑糖水拎食完熱辣辣嘅蒸嘢嘅我哋降溫。

2020-11-25