今日去食雞飯,都抱住一個期待嘅心情,因為都係有少少慕名而來嘅心態,點知碗飯嚟到覺得油淋淋咁,間餐廳入邊仲勁多蚊...諗住算啦,或者啲嘢食好味到吸引啲蚊嚟呢~~點知食到成口油淋淋,我諗食完呢餐雞飯真係要等多排先可以再食,因為真係太肥膩,食到好滯食食吓聽到個夥計同班學生講話有得添飯,心諗都幾體貼,知道後生仔食量大,驚佢哋唔夠食...點知隔咗陣,就聽到個夥計喺度話呢度有規矩,添左飯嘅話一定要食晒,如果唔係要比返正價...但明明我聽到佢話可以添飯嘅時候,冇話一定要食晒....雖然唔應該浪費食物,但係如果有呢啲咁嘅規矩,係咪應該要講清楚!我得閒得滯睇睇餐牌,添飯價錢要加10幾蚊,但係餐牌係冇講過話添飯一定要食清光,否則要比正價...個後生仔就講咗句:「你哋都冇話一定要食清光」,跟住過夥計態度傲慢咁話「今次就算啦,下次你要俾㗎喇!」咁件事都唔係直接發生係我身上,不過嗰一刻就覺得佢喺度蝦後生仔。之後食完晏返到屋企,肚痛入廁所,肚痾咗幾次...呢間野都唔使旨意有下次,都想喺度提醒返有機會去嘅食客:有肚痾嘅心理準備先好考慮去食佢啲油淋淋嘅雞飯