2010-07-29 281 瀏覽
前幾個星期同左屋企人去食晚飯.. 如果無記錯應該係星期一.. 大約晚上8點入座.. 人唔算多. 所以唔駛等就有得坐叫左幾個小菜同埋上湯龍蝦伊麵底落單時已經講左2次話係上湯. 唔係芝士落完單之後個阿姐突然行返轉頭"係唔係芝士呀?"於是我地又再重申一次係上湯結果依然係比左芝士龍蝦伊麵底我地就係因為怕芝士太肥膩所以先叫上湯於是唯有同返阿姐講: 點解係芝士?阿姐立即以一個頗差o既態度話: 你地唔係嗌芝士咩?!我地就再解釋返頭先前後總共講過3次係上湯. 而其中一次佢亦都曾經特登走返轉頭問我地於是阿姐就去同個部長講返部長行左過黎 (我以為部長會好聲好氣咁講:"唔好意思. 等我同你轉返"之類的說話)點知唔係, 佢一行過黎就好串咁話: 你地頭先明明嗌芝士咖ro!!!我心諗: 我地落單o既時候你都唔o係附近. 點可以因為阿姐o既片面之詞而一口咬定係我地錯?然後屋企人都忍唔住同返個部長講我地真係嗌左上湯.. 我地因為健康著想連其他小菜都嗌少油.. 所以我地又點會嗌芝士呢?最後佢地都有再換過比我地... 不過當然成碟殼多過肉.. 味道亦十分之一般啦阿姐仲要走黎加水o既時候好不忿咁話: 係! 聽左3次都錯係我

叫左幾個小菜同埋上湯龍蝦伊麵底
落單時已經講左2次話係上湯. 唔係芝士
落完單之後個阿姐突然行返轉頭"係唔係芝士呀?"
於是我地又再重申一次係上湯

結果依然係比左芝士龍蝦伊麵底我地
就係因為怕芝士太肥膩所以先叫上湯
於是唯有同返阿姐講: 點解係芝士?
阿姐立即以一個頗差o既態度話: 你地唔係嗌芝士咩?!

於是阿姐就去同個部長講返

阿姐仲要走黎加水o既時候好不忿咁話: 係! 聽左3次都錯係我唔o岩!

其實我覺得阿姐一心就認定我地係叫芝士.. 就算我地講10次係上湯. 依然會錯

本人對食物要求唔算高. 但係以今次o既服務態度黎講我以後一定唔會再去幫襯!!!