今日香港人集氣撐香港,辛苦完一輪過海返屋企,為求恢復元氣就點都想食正茶記,好過食乜記麥記。入到去澳門見到咁多香港人都共勉之,就咋咋淋搵個靚位坐低嗌飯食。前後兩后一王,其中一后要去方個便,我兩公婆就叫阿妅落單,兩碟飯加三杯嘢飲,叫完一杯檸茶一杯奶茶,就叫阿姐加多杯奶茶,阿姐一句神回「兩個人咪一杯檸茶一杯奶茶囉」咁都好意更正返佢前後三個人,一檸茶兩奶茶,阿姐嘅率直就話我哋好得兩個人坐喺度...難度叫嘢都要齊腳坐低先嗌得?都算... 阿姐行開一步,眼見原支樽仔絲襪奶茶好吸引就叫姐姐改單,一檸茶一奶茶一絲襪奶茶,姐姐都好好人話無問題。人多等咗四個字都見未有嘢飲到,就催催阿姐,一催就一檸茶兩奶茶一拼送上,士應大佬仲快手放低閃人,叫停佢話送錯嘢就望你一望,眼神回應。無奈我唔識解讀,亦用言語同佢connect唔到...只好同返落單阿姐講,阿姐神回一句「哦」就收返杯奶茶,過咗兩個字就回返樽絲襪仔俾我,堅好飲👍食物質素都好掂,最後因為要趕車,兩飯三飲成為$248,因覺得差無幾就照俾走人。最尾老婆問到幾錢,答佢$248,老婆就覺得好古怪...海鮮炒飯$80,焗豬飯$76,凍檸茶$23,凍奶茶$23,樽仔絲
最尾老婆問到幾錢,答佢$248,老婆就覺得好古怪...海鮮炒飯$80,焗豬飯$76,凍檸茶$23,凍奶茶$23,樽仔絲襪奶茶$26...但總共收咗$248...
呢個故事教訓我哋埋單要check單🥴
2019-06-16
$80 (宵夜)