2017-04-17 897 瀏覽
假期去長洲行下食下海鮮,想不到會遇到這樣不愉快的經歷。這天是假期,入到長洲周圍行下,行到6點左右就早啲去食晚飯,早在網上找到這間蘇波記又平又底,即管試下,去到已有五六埋人在前面排緊隊,有啲8個人,有啲五個人,有啲同我一樣2個人,等下等下,終於我排到第二,我前面係5個人,不久,有個阿姐問有無2個人,我表示我哋係,佢指住張2人枱同我講呢張比埋左單,執好枱就比我,之後仲比張餐排我揀定餸,當時張枱有2個人坐响度等埋單,張枱不大,最多能容納3個人。之後這2個人埋左單走左,有另外ㄧ個阿姐清理哂所有枱面上的東西,行開左,心想佢一定去拎枱左同碗筷,點知佢拎張圓板加大張枱,跟住佢就問係咪5個,我太太立即同佢講之前有佢同事留左呢張2人枱比我哋,佢話人哋5個人排先,叫我哋唔好打尖,我哋同佢講係佢同事安排我哋坐這張枱唔係打尖,跟住佢話呢度佢話事,真係越講越興,這個時候,見到之前果個阿姐行過,即刻叫佢講清楚我哋無打尖,誰不知佢話係呀,人哋排先,真係嬲爆,直頭硬屈,最後就算下張到我哋都唔食這間屈人餐廳,安排失當唔肯認,態度極差又屈人。於是去左過幾個舖位另外一間再排,這間好好,專人負責安排坐枱,可惜唔記得這間餐廳叫什麼名字。
希望大家去到長洲想食海鮮,非不必要請勿去蘇波記,無食都食得唔開心。
2017-04-15
30 分鐘 (堂食)