2021-05-19
微醺,名字聽落有啲文青嘅感覺,但係呢度唔係一間咖啡店。店舖喺中環Soho區,一啲都唔難搵,長形店舖嘅盡頭係通往室外嘅露天範圍,好chill嘅感覺,不過當時有客人喺度,唔方便行出去影相。呢度嘅食物別緻又用心,waiter有禮又熟悉介紹各款食物同飲品嘅特性,上菜前又會簡單介紹,夠晒細心。小食半熟吞拿魚春卷,特別加上青瓜絲同紅蘿蔔絲,可以減低油膩感。半熟吞拿魚火候拿捏得夠出色,難怪咁多人點呢個前菜。主食點左份牛肝菌雜菌意大利飯,waiter特意提醒味道比較淡,但正好啱晒我!意大利飯做得creamy有咬口,加上牛肝菌同雜菌嘅香味,個人都幾鍾意食!另外點咗個慢煮西班牙煙肉豬柳卷,比我想像中嘅有份量,豬柳卷非常厚身,中間完全熟透但一啲都唔韌,呢個就係慢煮嘅好處!煙肉咸香唔肥膩,更欣賞個小甘荀,清·脆·甜。嚟到當然要飲番杯, Mocktail Joy Ng Joy有菠蘿、橙、同新鮮檸檬汁,飲落有一種清新而酸酸地嘅味道,好適合夏天!Signature Cocktail Jumanji,有日本威士忌,青瓜汁,同新鮮檸檬汁,on rock 上,濃烈得來又係有啲清新嘅味道,唔鍾意咁重味嘅可以慢慢飲,夏日推介