2023-08-22
銅鑼灣世貿中心翻新過之後,好多新嘅餐廳都進駐左商場入面,「Ahan Thai 阿閒泰」係其中之一間。呢間泰式餐廳以Thai Western Café 為概念,將亞泰料理與西方餐飲概念相結合,為客人帶嚟創新又美味嘅融合體驗。餐廳除咗可以欣賞維港嘅景色之外,室內環境都非常之舒適且別具格調。餐廳內外都佈置咗唔少綠色植物,令整個環境更加休閑。此外,餐廳嘅門口、座位旁還懸掛著好多可愛嘅兔仔,啱晒影相同打卡。我叫咗「炭燒牛肉配青芒果沙律」做頭盤。肉質軟嫩嘅牛肉,加上清爽嘅青芒果絲與大蒜、香菜、魚露等混合一齊,並撒上香脆嘅乾蔥碎,酸辣開胃。主菜就係「泰式棕橺糖炭燒雞 」- 製作需要20-30分鐘左右,但係絕對值得等!燒雞外面酥脆,肉質厚實,油分少,口感嫩滑。旁邊仲有甜美嘅燒菠蘿🍍同脆卜卜果仁,充滿熱帶風味。餐廳仲提供各種特色飲品。特別推薦佢哋「阿閒泰自家製冷泡氮氣檸檬茶」🍋,使用新鮮檸檬同特調配方嘅茶葉冷泡而成,不添加任何冰塊,讓檸味由頭到尾都濃郁而香氣四溢🍋。此外,「椰青滑冰」🧉都係我嘅推介!用椰汁水與椰漿打成冰沙,可以飲到滿滿濃郁椰子香,用整個椰青裝住,賣相吸引🤩「楊枝甘露沙沙」係令我留下深刻印
「楊枝甘露沙沙」係令我留下深刻印象嘅甜品💖有creamy 嘅自家製芒果雪條🥭配合楊枝甘露沙冰,上面仲有好幾粒芒果味珠珠,輕輕一咬,芒果滋味大爆發!
如果大家對於融合傳統與創新嘅料理、熱帶風味嘅味道以及舒適愉悅嘅用餐環境感興趣,「Ahan Thai 阿閒泰」將會係你不可錯過嘅地方!