2021-12-07
食美軒喺何文田太平道,近旺角東站。雖然餐廳門面比較「其貌不揚」,但入到餐廳又另一番光景。裝潢古樸風雅,座位寬敞舒適,燈光明亮,同街外靜謐環境成鮮明對比。我哋四個人訂咗兩個「金秋蟹宴」2人套餐。【酥炸蟹皇蓋】炸到金黃色,香脆外皮入面全部係蟹肉絲,個蟹蓋有返咁上下深所以蟹肉都相當多,啖啖蟹肉好滿足~【蟹粉小籠包】每個小籬包都用個蒸籠仔裝住,好cute~隔住皮都望到小籠包入面橙黃色嘅蟹粉,真正皮薄餡靚,咬落去入面幾多湯汁。【雪裡藏龍】好有武俠小說風格嘅菜名,雪即係蛋白、龍即係蝦仁,蛋白香滑蝦仁都幾多,最特別係味道類似珍珠葉嘅配菜,連埋蛋白一齊食又幾夾。【蟹粉豆苗】蟹粉量都幾多,差唔多覆蓋晒全碟豆苗,豆苗都幾鮮爽。【臘味煲仔飯】秋冬必食嘅煲仔飯,好大煲,有齊臘腸、膶腸、臘肉、臘鴨,天氣轉冷食感覺暖笠笠。最後仲有【薑茶湯丸】,享受甜品,驅寒暖身。不管外面秋風瀟瀟,飽餐一頓,嘆吓茶傾吓計,度過溫暖滿足嘅一晚。
我哋四個人訂咗兩個「金秋蟹宴」2人套餐。
最後仲有【薑茶湯丸】,享受甜品,驅寒暖身。