2016-01-06 2680 瀏覽
那天, 我上去了那晚上都有茶飲的YUM CHA.,我與我的Hipster friends總要去去香港地新奇有趣的地方。那裏是在Attitude Hotel的三樓,剛開張不久。廳面整潔、廚房光猛,看見一群廚師團隊精神奕奕地準備食物。與我的attitude很像,做人要有passion、出品要認真。你見過這麼可愛的名字嗎?鴿吞鳳梨,其實就係鳳梨酥,甜度適中,放在一個鳥籠裡面等我一口咬下去還它自由。點心來了,很可愛的粉紅色豬,菜名叫一籠八戒,好好笑。然後係一籠黃色嘅大眼仔,其實係一籠奶皇包,小朋友一定好鍾意、太橋啦,你睇下我點樣整到佢O嘴。仲有一個糯米飯,見到尖尖嘅,好似頂尖帽,四粒細細舊、唔飽又唔滯。一道麥皮塘蝦,炒得夠脆夠乾身,我特別推薦,好香好有蝦味。這叫花腿娃娃嘅浸菜,新鮮的菜、淡淡的菜香加上香濃既火腿味,我成個湯都飲晒。炒牛柳粒同薄薄嘅蓮藕片,賣相很好,加埋近墨者黑,我都有七成飽啦,唔知我講咩?就係佢蛋白墨魚汁飯啦。甜品好特別啊,係一個楊枝甘露上面有個棉花糖,滿足了。食完飯我想去上一層個Bar度睇下啦,發現佐石屎的森林一片綠洲。bar外面有一個outdoor area,問店員原來有個

一道麥皮塘蝦,炒得夠脆夠乾身,我特別推薦,好香好有蝦味。

甜品好特別啊,係一個楊枝甘露上面有個棉花糖,滿足了。

食完飯我想去上一層個Bar度睇下啦,發現佐石屎的森林一片綠洲。bar外面有一個outdoor area,問店員原來有個picnic brunch,很可愛、很雅致 。最令我心動係那裏有一張西式長枱、配合淡淡的燈光,我覺得係依度搞個小型party、好似engagement party一定好正,不失為繁忙都市嘅一點浪漫。