2019-06-10 165 瀏覽
今次搵食去得比較遠,去咗元朗Yoho mall。我覺得自己有點愛上左拉麵,中午食完拉麵,夜晚都揀拉麵做晚餐特製蒜油豚骨拉麵($98)呢個麵配菜真係好豐富,鋪滿一碗,令人食指大動。首先大呷一啖湯底,有蒜嘅香味,但又唔會咸,係啱啱好嘅。麵身都幾彈牙,唔錯。豚肉肥瘦適中,食落口感有層次;除咗兩塊豚肉,仲有一舊醬油炆好嘅豬肉,好入味。溏心蛋煮得啱啱好,唔鐘意太流質果種。最特別係有鵪鶉蛋,有醃過既,幾香口。有筍絲、木耳絲同葱,哩d爽脆既餸平衡個麵既口感,最後我係食囇既特製博多拉麵($95)朋友點既,湯都幾香濃,但同我既麵又係好唔同既味,一樣既就係好香濃。鐵板牛柳粒($88)牛柳粒係比較原汁原味既,口感幾好,唔怕韌,建議上檯盡快食,免得牛柳粒係鐵板上擺太耐伴碟嘅洋蔥好好味,受熱軟身之後,吸晒肉汁,又甜又好味。明太子煎蛋($65)賣相好靚,彈嘅分層好明顯,一層一層,睇得出好有心思,包裹着明太子,口感好特別。明太子處理過,唔係辛辣同鹹果種,同煎蛋一齊味道都幾夾。整體來講,拉麵嘅湯底都係香濃同有心機煮嘅,食完之後亦唔會話特別口渴,所以味精應該都唔會重。其他小食都唔錯,店面係日式嘅小清新裝修風格,坐得好舒
今次搵食去得比較遠,去咗元朗Yoho mall。
我覺得自己有點愛上左拉麵,中午食完拉麵,夜晚都揀拉麵做晚餐

特製蒜油豚骨拉麵($98)
呢個麵配菜真係好豐富,鋪滿一碗,令人食指大動。

特製博多拉麵($95)

鐵板牛柳粒($88)

伴碟嘅洋蔥好好味,受熱軟身之後,吸晒肉汁,又甜又好味。

明太子煎蛋($65)

整體來講,拉麵嘅湯底都係香濃同有心機煮嘅,食完之後亦唔會話特別口渴,所以味精應該都唔會重。其他小食都唔錯,店面係日式嘅小清新裝修風格,坐得好舒服,行開可以試吓嘅。

2019-06-05