2011-09-14
如果你問我,邊一間餐廳啲 pizza好食,我會揀Pizza Express。雖然係連鎖店,但係水準好過好多高級意大利餐廳,個皮又薄又脆,無得頂。Pizza Express我去過好多次,但係都只係食Pizza,未試過食意粉。上星期喺灣仔開完會,啱啱食午飯時間,間間餐廳都爆。經過Pizza Express,見有位,於是入去。中午Lunch set,有沙律加pizza或意粉,然後跟一杯飲品。我惗住試下新嘢,叫意粉啦,點知立即中招。芝士青豆沙律,ok嘅,但係嗰碟肉醬意粉就真係好唔得喇。肉醬個顏色橙橙地色,望上去已經好唔對路。意粉煮到糊仔咁,唔駛旨意會Al Dente。咬入口,唔甜唔酸,得個咸字,無乜味道,仲難食過茶餐廳啲茄汁意粉。結果係食唔完碟粉,番到公司要再煮過公仔麵。估唔到pizza得,意粉會咁唔得。無辦法,俾一個苦面。
水準好過好多高級意大利餐廳,個皮又薄又脆,無得頂。
估唔到pizza得,意粉會咁唔得。無辦法,俾一個苦面。