@piratagrouphk 嘅fans又去棒場了新開嘅 @thesixteenthhk 由三間餐廳同一間酒吧組成由於另外兩間honjo同tmk都食過了 所以今次就試呢間全新打造嘅意大利菜館呢個post講咗main dishes 先𝗧𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗠𝗲𝗻𝘂($𝟱𝟴𝟬𝗽𝗽)🤍𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗪𝗵𝗲𝗲𝗹 𝗔𝗹 𝗧𝗮𝗿𝘁𝘂𝗳𝗼 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬可以話係餐廳嘅signature dish Tubetti 有咬口但偏硬咗少少少整體creamy醬汁濃厚 松露味都幾夠芝士嗰到就😐我已經話想要very cheesy 但都覺得可以再多啲😂可能因為佢個wheel冇用火槍燒下先 就咁擺咗啲pasta落去 唔覺有溶到好多芝士落去🥲雖然之後會比多碟Parmesan cheese你再落 但已經係兩樣嘢嚟架啦嘛🥲可能因為睇相對佢期望太高 唔係唔好食 但少失望🤍𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗔𝗹𝗹𝗮 𝗕𝗼𝘀𝗰𝗮𝗶𝗼𝗹𝗮 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬Tenderloin 理應係十分嫩滑嘅部位 雖然呢個未到但口感都算理想 望張相似係接近medium well 但都仲係易咬的食落牛味幾重 油花唔會太多但食落

@piratagrouphk 嘅fans又去棒場了
由於另外兩間honjo同tmk都食過了
所以今次就試呢間全新打造嘅意大利菜館
呢個post講咗main dishes 先

𝗧𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗠𝗲𝗻𝘂($𝟱𝟴𝟬𝗽𝗽)

可以話係餐廳嘅signature dish

食落牛味幾重 油花唔會太多但食落依然香口
配菜冇特別處理 只係正常嘅烤焗
如果a la carte 要$388嚟講 er我會話唔值😂
Tasting menu就算了

🤍𝗕𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝗻𝗼 𝗖𝗿𝘂𝗱𝗼 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
第一道上菜嘅係呢款刺身冷盤
用嘅係地中海鱸魚 淋上橄欖油 再加入少許調味
食落魚肉味未到十分鮮甜 但口感不錯冇咩筋
特別鍾意同cheese一齊放入口嗰種滑溜嘅口感
算係幾清新幾特別嘅一個配搭

🤍𝗠𝗲𝗱𝗶𝘁𝗲𝗿𝗿𝗮𝗻𝗲𝗮𝗻 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗦𝘁𝗲𝘄 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
Um都係嗰句佢係好食 但真係唔特別lol
有青口 大蝦 魷魚 蜆 底下仲有一嚿比濃厚海鮮汁浸住嘅麵包
海鮮只有用 嗯 食材新鮮形容 冇咩特別
嗰嚿充滿海鮮精華嘅麵包最好食 不過少鹹😂

🤍𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗖𝗿è𝗺𝗲 𝗕𝗿û𝗹é𝗲 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
第一次食開心果味😂又幾唔錯
味道香濃 creme brulee 本身唔會太甜
口感超級幼滑 感覺比平時食到嘅更幼滑
差啲以為自己啪緊cream
你冇睇錯 成餐飯最高分係佢
唯一美中不足嘅係個sorbet好唔夾 裝飾作用較多

環境方面 Pirata Group嘅裝修不嬲都好吸睛 呢間都唔例外
但餐廳實際空間唔大 少咗啲氣場咁
Anyway總結就係呢個算係pirata gp令我幾失望嘅餐廳
價位算係集團餐廳中嘅高位 但食物質素未能成正比
如果有咁上下budget嘅 個人覺得Honjo/TokyoLima 會係更好嘅選擇