2015-04-21 377 瀏覽
好友生日,當然要食好野慶祝慶祝!巧合有同事最近去過津屋食,評價不錯!而爐端燒又好多新鮮感,就決定黎呢度食啦!處於九龍城既津屋,對我而這,交通唔算好方便,但幸好落車只需要行5分鐘路程左右就能到達!見到門牌有大大個津屋字眼,好明顯!感覺亦很日式!門口擺放了一個精選推介牌,見到好多好吸引既野食,已經流晒口水!等齊人立即入座點野食!入到去餐廳裝修好企理,牆上有日本餐廳似的木牌寫上推介食物!店員話,有部分食物係季節限定,等客人每次黎都有新款式可以選擇,非常細心呢!首先每人有一碟 前菜,有牛舌粒、白蘿蔔粒等,牛舌粒咬落口唔會好靭,亦好入味!來到日本餐廳當然要點魚生,我們點了一個 雲丹刺身盛,有原板海膽加上四款魚生海膽配上紫菜食,入口即融!本身自己好怕腥味,好彩海膽唔腥,好味!另外亦特別一讚三文魚!足足有1CM厚既厚切三文魚,新鮮!食完好滿足喔!途中我不小心弄髒手,店員即為我遞上TISSUE,很貼心!!!值得加分!接住送上的是 牛油果軟殻蟹卷,咬落去口感非常豐富!一口一件,配上沙律醬,食落去感覺唔會好FULL,好正!豆腐一向是我至愛,單食味道很平凡,但配上不同煮法,不同配料就有不同味道,就是我喜歡食
好友生日,當然要食好野慶祝慶祝!

見到門牌有大大個津屋字眼,好明顯!感覺亦很日式!

等齊人立即入座點野食!
入到去餐廳裝修好企理,牆上有日本餐廳似的木牌寫上推介食物!
前菜
雲丹刺身盛
來到日本餐廳當然要點魚生,我們點了一個 雲丹刺身,有原板海膽加上四款魚生

牛油果軟殻蟹卷
接住送上的是 牛油果軟殻蟹卷,咬落去口感非常豐富!
一口一件,配上沙律醬,食落去感覺唔會好FULL,好正!
櫻花蝦炸豆腐
豆腐一向是我至愛,單食味道很平凡,但配上不同煮法,不同配料就有不同味道,就是我喜歡食豆腐的原因!所以今次特別要求點了個 櫻花蝦炸豆腐
我都係第一次食櫻花蝦,細細隻,配埋豆腐一齊食落口唔會好油膩
鹽燒牛舌串,芝士雞肉丸骨棒和車厘茄煙肉串
來到爐端燒餐廳當然少不了爐端串燒啦!

我們點了一串芝士雞肉丸骨棒,一串車厘茄煙肉串 和 人氣的鹽燒牛舌串
芝士雞肉丸骨棒 咬落去很有口感,滲出好香芝士味,值得一試呢~
至於人氣推介的鹽燒牛舌串,和前菜所食既牛舌味道完全不同!
這個串燒可以點上旁邊的法芥籽醬一齊食用,四個字形容:香口惹味!
滑蛋吉列豬扒飯
我們幾個怕只係食刺身串燒未夠飽,所以亦點了一客豬 滑蛋吉列豬扒飯
有同行朋友一見到已經迫不及待要分一碗食,哈哈!但細心的店員就立刻走來告訴我們原來先攪混會更好味!的確不錯!豬扒唔痴牙,整體不俗!

三個女仔一個墟!餐廳環境很舒服,我地四個女仔坐係餐廳傾左成三四小時,哈哈!
食埋飯後小甜品-紅豆雪糕,都未夠喉!轉場再去隔離食糖水繼續傾

食咁多野,傾咁耐每人都係250蚊左右!當然,生日那位係我地夾份請啦!^^

快樂的一餐又到此完結~
2015-04-16
生日