2022-07-09
今日在海港城行街到差不多傍晚時間,想食星洲菜做晚餐,見到海南少爺咁多人排隊,於是決定轉食外賣,唔駛等位,外賣仲有八五折添。落咗單15分鐘左右就有得拎外賣。招牌海南雞飯$130招牌菜梗係要食,外賣整到成個便當餐盒咁,都幾整潔企理。海南雞幾滑,沾上我最喜歡嘅黑醬油食,更加好味。雞油飯好油潤,好香,食唔停口。湯亦清甜,不錯。炒貴刁$120炒貴刁鑊氣十足,河粉加上油麵兩溝,有兩種口感,配料好豐富,有魚片頭,臘腸,芽菜,韭菜鮮蝦,好豐富。印尼炒飯配串燒$120賣相好吸引,蝦片,串燒,太陽蛋,青瓜粒同車厘茄鋪滿在印尼炒飯上邊。串燒雞肉大大串不柴皮,印尼炒飯微辣好惹味,配料十足,有好多鮮蝦及雞肉,撈埋半熟嘅太陽蛋一齊食好滿足。獅城脆蝦卷$98好香脆,即使我外賣,差不多一個鐘回家食用,腐皮仍然保持脆口,抵讚。蝦卷啖啖肉,沾上泰式酸辣醬食,好醒胃。星洲醬油參巴炒蘿蔔糕$108呢個又係超嘢味嘅菜式。蘿蔔糕用咗黑醬油炒,每粒蘿蔔糕都炒得外表非常香脆,內裏香軟,都幾有蘿蔔味。另,配料有芽菜及菜脯粒,令口感更為清爽。凍豆漿$22食完咁多重口味嘅星洲菜,飲番杯凍豆漿,真係好爽,豆漿都幾濃豆味,而且甜度係微甜,啱晒
招牌海南雞飯$130
炒貴刁$120
印尼炒飯配串燒$120
獅城脆蝦卷$98
星洲醬油參巴炒蘿蔔糕$108
凍豆漿$22
食完咁多重口味嘅星洲菜,飲番杯凍豆漿,真係好爽,豆漿都幾濃豆味,而且甜度係微甜,啱晒我。
總括而言,今餐外賣菜都好高質,下次有機會一定再試堂食,有得望住海景食,一定更加好味。