2019-06-23
在星期日,不用上班,不用遊行,終於可以睡到自然醒,在床上懶洋洋地躺躺,滑滑手機,訓個回籠覺,不知不覺就到了下午茶時間。放假的時間就係咁唔見洗,話咁快就過左半日。真係肚餓啦,搵埋同是灣仔街坊的老朋友一齊去食個下午茶餐。動漫基地呢個地方,總是無乜人入來咁,樓上好多地方都空的,要到做展覽先有多啲人氣。而去皇后餐廳就一係喺茂蘿街呢邊行條木樓梯,或者入去動漫天基地搭lift 上一樓。裡面環境好舒適,枱都放得好開,仲有柔和的燈光,保証大家都坐得舒服,能夠延續星期日懶洋洋的心情。本來想同朋友嗌個2人茶餐,但侍應話1-3號餐都無 ,因為整餅師傅退左休,但仲有芝士蛋糕茶餐($60),包一杯凍或熱飲。咁我就食呢個啦!芝士蛋糕做得夠實淨,感覺很足料,味道很清新,好似有淡淡椰子味咁(唔知我有無食錯呀),唔算甜,岩哂我呢種中意食甜野但又怕太甜的人(呵呵好似好矛盾咁)。個餅底唔知用咩餅整,食到有粒粒砂糖喺裡面,有少少奇怪,但可以接受。總的來說,都是一件令人滿意的芝士蛋糕。此外,侍應服務都唔錯,飲完水都會添,落單上菜都有效率。最重要係,可以搵個地方坐好耐,傾好耐計,3-7PM仲有happy hour!不過今日有少少
此外,侍應服務都唔錯,飲完水都會添,落單上菜都有效率。
最重要係,可以搵個地方坐好耐,傾好耐計,3-7PM仲有happy hour!不過今日有少少唔舒服就無飲酒了!
一樂也!
芝士蛋糕