餐廳:悠蔬食 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓悠蔬食位於銅鑼灣渣甸中心,餐廳英文名叫Leisurely Veggie,故名思義就係悠閒咁食素食要知道素食因為含有大量纖維,容易產生飽肚嘅感覺,唔單止可以控制食量,仲幫助保持適中體重同減少患上腸癌、便秘等機會,素食食物較少脂肪,患上心臟病、中風、癌症嘅機會都會降低;另一方面,亦可以提倡環保同減少對動物嘅傷害,係環境同道德角度都有一定嘅好處之前已經同朋友黎過食dinner,果陣見到tea set餐牌幾吸引,今次終於有機會黎到食個靚tea喇,除左有8個tea set比你揀,仲有唔少散叫嘅飲品同甜品,仲要全部都係素食嘅,不過蛋奶都唔食嘅你就要留意返邊啲食物標記左係蛋同奶做架喇焗牛油果栗米多士($58)係我今餐最覺得最滿足嘅食物,即叫即整嘅多士拎上手仲係好辣手,濃厚嘅芝士覆蓋住栗米粒同新鮮牛油果,鋪係香脆嘅多士上面,咬落去鬆脆之餘芝士亦有拉絲效果,相當過癮,而叫呢個多士仲配上蘆筍素香鬆苜宿芽手卷,清新又唔會好dry,內裡仲有些少沙律醬,原來素手卷都可以好好味焗蘋果酥皮盒($58)同焗蓮茸西米布甸($42)係我地叫嘅甜品,蘋果酥皮盒絕
餐廳:悠蔬食 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓

焗蘋果酥皮盒($58)同焗蓮茸西米布甸($42)係我地叫嘅甜品,蘋果酥皮盒絕對係食過返尋味,甜甜嘅奶油淋係酥炸香脆嘅酥皮盒上,一切開就見到大量醃製左,鮮甜嘅蘋果粒係中間,呢個一定要試。
蓮茸西米布甸充滿蓮茸同蛋香,面頭鋪上酸甜適中嘅士多啤梨,再加上糖霜,賣相非常好睇

時不時食下素食都係一個唔錯嘅體驗,對自己身體、環境都有益處,不妨考慮開始下green Monday呀

2019-08-30