有親友從外國來香港,特意找一間位置方便,位於尖沙咀A出口對面嘅「江浙滬」一聚!首先,呢間餐廳嘅環境都幾舒適,我哋9人仲安排咗廂房,所以傾偈大聲啲都好自在。上海菜式都是濃油赤醬,味道偏甜酸,材料注重鮮,「江浙滬」味道可算是正宗,好似我幾次喺上海食嘅味道。而且,佢嘅煮法同份量都好啱,唔會太過油膩,點小菜估唔到份量都十足。我哋9人點咗5個小菜、3個主食、1窩湯同埋點心甜品,結果都夠哂食,所有菜色都唔錯,而其中我最推薦嘅菜式係佢嘅「冰梅小排骨」、「腌篤鮮」同「雞絲粉皮」。「雞絲粉皮」嘅雞絲嘅份量非常足,粉皮同埋雞絲嘅比例都岩岩好,唔會有任何份量唔夠嘅問題。啲粉皮都好滑口,雞絲又好嫩,同埋淋上啲香嘅醬汁,味道就更加出色啦!「冰梅小排骨」係醃製過嘅排骨,非常入味同埋好咬,而且又有啲酸酸甜甜嘅味道,好消暑開胃!「醃篤鮮」係江南的傳統名菜,醃肉和春筍、百葉結煮出嚟嘅湯口鹹鮮,湯白汁濃。春筍煲過仍然清香脆嫩,真的很推介。其實其他菜色都好味,例如「上海炒年糕」,啲年糕係好有咬口,炒得剛剛好,有煙韌嘅口感,調味適中;「豆沙窩餅」都炸得餅皮香脆,豆沙微甜,好適合作為結尾!總括而言,「江浙滬」係一間非常值得嚟試

總括而言,「江浙滬」係一間非常值得嚟試嘅餐廳,食物好味,環境又舒適。如果大家鍾意食中國江浙滬菜式嘅話,就一定要黎嚟一試啦!

#江浙滬 #尖沙咀美食 #雞絲粉皮 #冰梅小排骨 #醃篤鮮 #上海炒年糕 #小籠包 #中國菜 #正宗滬菜
花雕醉雞
上海醬鴨