2018-04-04
今日返工好忙呀,遲收工添。由於煮唔切晚飯既關係,我決定出街食,哈哈!去左厚德商場同東港城行左一圈,最後揀左Maxim’s and You。我發現美心近年開左好多唔同種類既餐廳,不過好多都係賣意粉之類既西餐廳或cafe。而質素真的有點參差⋯今次這間其實已經去過幾次,係信心之選,性價比高的餐廳。我們兩個人點了煙肉沙樂美腸意粉及果仁菠菜豆乳飯。加十蚊有餐湯、沙律或薯條。這裡的餐湯會經常轉款式的,試過有粟米湯、蘑菇湯、南瓜湯。而今次係南瓜湯。湯不是稀巴巴那種,而是「杰塌塌」那種。而且非常足料,可以食到南瓜蓉。煙肉沙樂美腸意粉其實即係carbonara, 意粉軟硬適中,汁同意粉比例剛剛好!而且味道可媲美高級餐廳。每個意粉或飯都配上一大片蒜蓉包,牛油香味濃郁,加上淡淡的蒜蓉味,合共只需$58,真的物超所值!果仁豆乳飯味道幾特別,豆乳味唔太濃,配上菠菜也挺夾的!重點係佢既口感好正,有松子仁、開心果仁、合桃、燕麥飯等,咬落感覺好爽!不過飯的份量比意粉少,大食既朋友可能唔夠食!
煙肉沙樂美腸意粉
果仁菠菜豆乳意粉
不過飯的份量比意粉少,大食既朋友可能唔夠食!