2023-10-05 427 瀏覽
前幾日去左旺角呢間新開無耐既日式燒肉店🙆🏻‍♀️ 一入去就見到呢度以簡潔木系為主,別於傳統燒肉店咁,好乾淨企理,最特別係完全無油煙味亦無煙霧瀰漫咁😳 見到呢度除左有卡位之外,仲有一排坐既吧枱位,一個人去食燒肉都無問題!🤩 呢度既套餐由平至貴都有,包括北海道直送十勝產黑毛A5和牛、A4士熀牛同牛舌等等,仲有安格斯牛小排、牛五花、豚五花同松阪雞肉等! .見到套餐除左有肉類外,仲有珍珠米飯、餐湯同前菜🍱我地就叫左兩個套餐!🥩極上和牛盛合- A4士幌牛的牛板腱及牛三角、和牛舌(厚切)呢幾款牛肉既紋理都好靚🤩 油花平均,想像到燒香後既油脂香氣撲鼻😋 牛舌真係幾厚,足足有2-4mm😮 將牛肉放在網上烤,唔需要落油,好快食得!油脂香味在口腔內爆發🤩 最喜歡牛三角,肉味濃郁,入口即溶;牛板腱帶點肉筋令肉質較彈牙;牛舌很爽!枱上放有燒肉汁、蒜蓉牛油汁同蒜味燒肉汁!燒肉汁帶甜;蒜蓉牛油汁增添香氣;蒜味燒肉汁則令味道更惹味。呢個餐我選配溫泉蛋紫菜飯,溫泉蛋煮得剛剛好,蛋汁徐徐流下,與紫菜一起撈飯,私心倒入燒肉汁,好好味🤣.🥩人氣盛合- 牛肩胛 (安格斯)- 牛小排見到安格斯牛肩胛既脂肪分佈係比較均勻,燒香後肉
🥩極上和牛盛合
- A4士幌牛的牛板腱及牛三角、和牛舌(厚切)
🥩人氣盛合
- 牛肩胛 (安格斯)
- 牛小排
見到安格斯牛肩胛既脂肪分佈係比較均勻,燒香後肉汁好豐富,肉質鮮嫩!而牛小排脂肪較多,肉質肥嫩柔軟!呢個套餐選配本身有的珍珠米飯,粒粒分明好好食!由於呢個無任何配料,可以倒蒜味燒肉汁撈飯同牛肉食🤣好惹味!
🍗松阪雞
店員話呢款雞肉係雞頸肉,點燒都唔會乾,內裡肉汁仍然鎖實不會流失,口感鮮彈有嚼勁,一於試試佢!燒香後,唔駛點汁都好味😳 肉質滑,好香口!
ok我最後係成碗飯都清光哂🤣 幾欣賞呢度完全無油煙味,食得好舒服!而且燒肉唔再需要等一班人先來得,一個人來食都無難度!🤭見到除左有套餐仲有單點同丼飯🍲 價錢大眾化,性價比高!👍🏻 無論同家人定朋友或自己一個去都好適合!
2023-10-02