2017-10-27
上次喺旺角食完蟹粉小龍包回味無窮,今晚嚟到元州邨探個老友,咁啱元州商場入面有間叫尚點見到大大個banner寫住蟹粉,心思思又想再食過。餐牌上的價錢確實平過上次,但呢度裝修亦唔錯,而且坐得幾舒服,性價比似乎高一線。三人行點咗一個特價二人餐,包括鮮肉小籠包、雞絲粉皮、酸辣湯兩客、蔥爆牛肉、雞扒擔擔麵、高力豆沙,另外再加金黃蟹粉小籠包、韭黃鱔糊,埋單都係四百零蚊實在抵。先係雞絲粉皮,香濃麻醬味,粉皮又爽口,造得一啲都唔馬虎。足料酸辣湯,有肉絲,冬菇,木耳,豆腐等,已經比我感覺材料相當豐富,但個人感覺略為偏酸。鮮肉小籠包,湯水非常充足,且肉餡鮮味,蟹粉小籠包就明顯肉餡充滿蟹香,爆汁,再點上特備蟹醋,蟹鮮即時帶出,兩者外皮厚度造得好平均,亦無穿過湯。蔥爆牛肉,牛肉入味嫩滑,其實更適宜配上白飯,蔥段應該係用上京蔥,令整碟餸更香。雞扒擔擔面,炸咗嘅酥皮雞扒分開上,質素似台式鹽酥雞,香酥肉嫩,一塊份量有手掌咁大,擔擔面嚟講達到應有水平,花生醬料湯底濃味,麵爽。韭黃鱔糊炒得好香,鱔身無腥味,肉質彈牙又入味,又係白飯嘅好拍擋。高力豆沙,店員指定要食前十分鐘先Order, 因呢個甜品係熱食,第一次食感覺有少
心思思又想再食過。
三人行點咗一個特價二人餐,包括
先係雞絲粉皮,香濃麻醬味,粉皮又爽口,造得一啲都唔馬虎。
鮮肉小籠包,湯水非常充足,且肉餡鮮味,
高力豆沙,店員指定要食前十分鐘先Order, 因呢個甜品係熱食,第一次食感覺有少少似沙翁,不過係軟熟版同有豆沙配搭,為呢餐劃上句號。
味道加上價錢,性價比極高,服務不過不失,係一間值得返食嘅餐廳。