2021-05-31 672 瀏覽
第一年同bf 慶祝生日,前一日先搵地方慶祝🤣估計佢想食西餐,所以揀左呢間珀薈酒店嘅「Uptop Bistro and Bar」,WhatsApp book位 好快就有回應👍餐廳其實比較細,大概七張枱左右,側邊近窗嘅可以望到夜景,可惜我太遲book 得番中間位😅不過都ok嘅,因為唔多人,唔會有人喺身邊行嚟行去,坐得都舒服,但如果想睇景就早少少book喇。一心想食西餐,但原來佢Dinner set 做緊環亞風味😂😂😂,冇緊要啦,5個course 都係西餐style 嘅,餐包配左自家製番茄醬,唔錯,不過我哋都食唔晒😛「虎蝦配木瓜蜜糖莎莎」- 有隻蝦加米餅,食落不過不失,但係我唔係幾食得出有木瓜「韓式牛骨湯」- 牛清湯加一粒牛腩,清湯得嚟都幾濃味,初時以為有落味精,但係飲完又唔會覺得口渴「香煎蟹餅配青芥末蛋黃醬」- 呢個好味,蟹餅足料,佢另外仲有個子薑蓉,配埋一齊一啲都唔膩,好味道主菜加左錢叫「美國肉眼扒配中式烤薯及紅酒八角汁 」同「越式羊扒配炸軟殼蟹」兩個都好好味😮,無論牛扒定羊扒都非常Juice,羊扒唔會過膻,亦都唔會un,牛扒亦都肉味香濃😋😋😋全晚最滿意嘅菜式,但軟殼蟹就可有可無,唔係太
主菜加左錢叫
「美國肉眼扒配中式烤薯及紅酒八角汁 」同
「越式羊扒配炸軟殼蟹」
兩個都好好味😮,無論牛扒定羊扒都非常Juice,羊扒唔會過膻,亦都唔會un,牛扒亦都肉味香濃😋😋😋全晚最滿意嘅菜式,但軟殼蟹就可有可無,唔係太有肉同埋唔係太脆,反而牛扒拌碟嘅薯仔好好味

最後Request左朱古力祝福語寫喺甜品到,餐廳仲送多左支蠟燭,經理同侍應都走過嚟同bf講左聲生日快樂😂
「北海道牛奶布丁配白桃果凍 」- bf話好味
「D24榴槤雪糕配朱古力脆筒」- 個榴槤雪糕比較偏甜,食唔出係d24😅,可能普通朱古力雪糕會開心啲

提早book枱原來有七折,食咗咁多嘢每位都係$380左右,真心抵食,而且服務態度都好好,會主動介紹菜式同幫我哋影相👍👍👍👍一定會有encore
越式羊扒配炸軟殼蟹
美國肉眼扒配中式烤薯及紅酒八角汁