2020-05-01
大角咀係傳統嘅舊區,但近年由於奧運站起了很多豪宅,很多新興特色嘅小店亦都在此落腳。呢間小店La Vigne 位於大全街,主打歐美菜,一入門口,便有一些紅磚的佈置,份外型格!就像置身於倫敦的小館。加上牆上有六十年代明星James Dean及柯德莉夏萍畫像,充滿着懷舊的氣息。小店取價公道,而且有不同的選擇,你可以要一些小吃送酒亦可以要一頓豐富的晚餐。看過餐牌,店員推介我地試下佢哋嘅廚師精選:法式油封鴨腿與及鹽燒虎蝦伴意大利飯餅!聽個名都知特別,所以即管試一下,結果真係令我哋大有驚喜!只要加$20就可以有套餐包括沙律、餐湯、飲品及甜品,首先來的是「煙三文魚鮮果沙律」呢個沙律不但很新鮮,而且非常特別,深海三文魚伴上芒果沙律汁,加上不同的蔬果,入口清涼爽快,亦可增加胃口。特別一提是裝飾的片蘋果,很新鮮配襯個沙律非常配合呢!接着便是餐湯,今晚的餐湯是「紫椰菜薯蓉忌廉湯配蒜蓉包」,餐湯入面嘅紫椰菜香甜,與薯蓉混在一起,熬成西湯,香味四溢,加上廚師很巧妙地將忌廉在湯上拉花,不但增加視覺美感,亦將忌廉融入湯中,增加口感。完全色香味俱全。至於半碟的蒜蓉包也不馬虎, 焗得脆脆的非常香蒜蓉味!接着我們另外叫
煙三文魚鮮果沙律
紫椰菜薯蓉忌廉湯伴蒜蓉包
接着我們另外叫了一個小吃,「醬燒一口熊本和牛串」非常好食。牛粒的大小恰到好處,真的是一口一粒,燒到大約五成熟,以至入口十分唸滑,又可以鎖住肉汁,是相當醒胃的一個小吃。
醬燒一口熊本牛肉串
最有驚喜的主菜來了!這個法式油封鴨腿,我夠膽說這裏的confeit 是我食過最好吃的三間菜館之一! 四個字,皮脆肉鬆!根據廚師的說法,他們是將油鴨腿先慢煮,在密封一晚,再用上鴨腿的油浸透,完全是無懈可擊,另外再值得一讚的是他的黑醋汁,完全鮮甜,再滲入橙香,用來伴油鴨腿真是絕配!真係忍唔住大讚好食!
法式油封鴨髀
而另一個主菜「鹽燒虎蝦伴意大利飯餅」都絕不遜色,虎蝦夠大隻而且燒得香甜但又不會太熟,肉質剛剛熟非常鮮味,而意大利飯餅就是將已經入味的意大利飯兩邊煎脆,好似食飯焦一樣,所以非常香口好食,而且感覺特別,是我第一次食意大利飯餅呢!整體來說這個主菜亦都十分不錯!
鹽燒虎蝦搬意大利飯餅
由於實在太高興,飲餐茶嘅時候除咗食套餐嘅芝麻雪糕,我再加$20食佢哋自家製嘅朱古力蛋糕,由於是自家製的緣故,我寄以很高嘅期望,結果沒有令我失望,他們的朱古力蛋糕有十分香濃嘅朱古力味,而且慕絲軟滑,我們都食到舔舔脷呢!
朱古力蛋糕、芝麻雪糕及餐茶
這間在大角咀的一間西餐廳竟然水準能夠媲美五星級高級餐廳,而且價錢非常合理,性價比十分高!餐廳侍應親切而且有禮,為我們詳細解釋食物嘅製作方法,看得出他們對食物嘅誠意,下次一定要約埋朋友嚟再試試其他推介, 可能會再有更大驚!喜!