2018-07-05 169 瀏覽
同同事食lunch,係眾多選擇既銅鑼灣揀左呢間小餐廳,聽聞幾好食同抵食。上百樂中心13樓,得兩部細電梯,如果多人就要分開上樓啦。餐廳大約只有兩百尺,包場最多坐到18人。Lunch menu食物選擇比較少,大約只有四個main course揀,湯只有一款,而甜品只有兩到三款左右。今次就叫左以下幾款食物:牛肝野菌湯: 同普通餐廳飲到既唔同,唔係好結好thick果種西湯。湯既texture算係稀身,但就好滑,有好香牛肝菌味。飲得出湯本身落左好多奶,所以先做到咁幼滑,好似飲絲襪奶茶既感覺,所以對奶敏感既人就未必岩飲啦。香烤孜然雞扒配飯及沙津: 孜然味非常香,一上菜時真係成間餐廳都會好香孜然味。我只係試左小小雞扒,雞扒有成隻手咁大塊,而且厚肉鬆化,唔會太乾,不過就唔算特別juicy同入味。醬汁就係酸酸地既,女仔都可以食得哂成碟飯同雞扒,因為醬汁好令人開胃。泰式冬蔭蝦意大利麵: 呢個意大利麵非常抵食!大家唔洗怕佢會太辣,佢既冬蔭sauce少少酸又少少辣,味道岩岩好。配埋蝦同雜菌非常好食。不過美中不足既就係麵質都係普通係出面食到既扁意粉,唔好expect佢係啲好精緻既手工麵,同埋蝦都應該只係雪藏蝦。

牛肝野菌湯

香烤孜然雞扒

泰式冬蔭蝦意大利麵

泰式冬蔭蝦意大利麵: 呢個意大利麵非常抵食!大家唔洗怕佢會太辣,佢既冬蔭sauce少少酸又少少辣,味道岩岩好。配埋蝦同雜菌非常好食。不過美中不足既就係麵質都係普通係出面食到既扁意粉,唔好expect佢係啲好精緻既手工麵,同埋蝦都應該只係雪藏蝦。不過呢個價錢,味道黎講算唔錯!

法式雲呢嗱味千層蛋糕

法式雲呢嗱味千層蛋糕: 甜品蛋糕就比較普通,個人都唔係特別中意食千層蛋糕。不過如果有機會我會建議大家食水果雪芭,我試左椰子味(但冇影相),非常唔錯!

總括而言呢間小店係唔錯,我會再食既,因為真係幾抵食。食物都算精緻,雖然食材唔係最靚最新鮮,都唔係100%自家製,但價錢合理化算。

大家平時都幫趁襯咁多大集團,不妨又試下小店,支持下有heart做菜既人!

橙汁
牛肝野菌湯