2019-09-05 923 瀏覽
兩個人,當然是叫了二人餐。客家菜,不離鹽雞,豆腐和扣肉。就點了例牌鹽焗雞,梅菜扣肉同埋支竹火腩豆腐煲,加送例湯一鍋, 索價$348, 未包白飯。例湯湯料有紅蘿蔔同五花肉。湯清清的,飲落有著同湯料無關的味道,我稱之為味精。個湯得個大兜,味道乏善可陳。兩人餐送咁大兜湯做乜?我情願佢一人只俾一碗,但碗湯做好些少。味精水,你俾一桶我都無意思。鹽焗雞 (例)很大份,看上去幾肥美。肉質幾滑,不嚡也有雞味,但真的完全同「鹽焗」扯唔上關係,邊度有焗的氣息呢? 說是客家咸雞都不對。正確嚟講,佢應該叫咸切雞。算是最好食的一道菜。梅菜扣肉不是原煲上,有點失望。梅菜甜甜的幾好送飯,但扣肉很實,不鬆化,那種入口即溶纯屬幻想。以客家菜館而言,水準令人失望。西環的德記好太多了。支竹火腩豆腐煲用料算豐富,配料有炸蒜,腐竹等,豆腐同腐竹也算滑。但火腩過晒火氣,燒豬皮唔脆,舊肉煮到溶溶爛爛。茶餐廳比佢好。以紅磡冰室為例,人地嘅火腩件件靚仔,豬皮有時仲是脆的,原煲上仲熱辣辣吱吱聲,味道也夠晒濃,成件事對板好多。埋單: $428。 我覺得有點貴。望真D, 白飯另計一個$12, 茶位每位$10, 加埋加一, 隱藏收費都成$70
兩個人,當然是叫了二人餐。

例湯

鹽焗雞 (例)

梅菜扣肉

支竹火腩豆腐煲

埋單: $428。 我覺得有點貴。望真D, 白飯另計一個$12, 茶位每位$10, 加埋加一, 隱藏收費都成$70。

想起呢度D阿姐一律黑面, 大佬, 反正閒日,兩個人,我不如拿張AE白金,用六折去食美心中菜?先唔講人地食物真係有質素,人地裝修靚,真係坐得舒服,有服務,俾加一俾茶錢都都俾得心甘命抵。