2018-12-13 639 瀏覽
呢間一茶詞 都幾文青風格,主打珍珠奶茶!!!店的佈置也甚有心思,店門有一顆用小燈泡製成的聖誕樹,加上店內的粉紅色霓虹燈字句, 好夢幻!!一茶詞有很多台式飲品,有炭香烏龍、金鳳茶王、四季春、玫瑰紅茶、伯爵茶等等,分為純茶系列、黑糖系列、竹炭系列、奶蓋系列、果茶系列和鮮奶茶系列等等…………………………….咁見到門面的招牌係: 火焰焦糖珍珠奶茶,就讀試下啦!!火焰焦糖珍珠鮮奶店員好小心灑上糖粉,然後用火槍燒杯面, 而整成一大塊焦糖糖衣面, ,金黃香脆富焦香。你睇下,焦糖几大!!飲第一口滿滿是甜思思的感覺!茶底不太甜, 甜度岩岩好,又飲得出個奶味, 亦好似食緊焦糖布甸一樣。特濃紫薯鮮奶 ~ 最愛的紫色,粉紫造型相當浪漫,這顏色很治癒,讓人很開心紫薯味和奶味平衡得恰到好處。杯面滿佈粒粒紫薯,配合煙韌嘅珍珠,增添口感,而甜度適中烤棉花波波茶 ~*理想....理實...現實是非常吸精,店家只用鮮奶,棄用奶精,感覺健康很多。原來是熱的!烤過的綿花糖外脆內軟  , 剛剛好配上熱辣辣的奶茶,特別配合!!!感覺特別!將香甜的綿花糖攪拌, 到茶內令到茶味更香濃! 第一口喝下去有點回甘,不同層次的味道慢慢滲出,
呢間一茶詞 都幾文青風格,主打珍珠奶茶!!!

…………………………….

咁見到門面的招牌係: 火焰焦糖珍珠奶茶,就讀試下啦!!

火焰焦糖珍珠鮮奶

你睇下,焦糖几大!!

飲第一口滿滿是甜思思的感覺!

特濃紫薯鮮奶 ~

最愛的紫色,粉紫造型相當浪漫,這顏色很治癒,讓人很開心

紫薯味和奶味平衡得恰到好處。

杯面滿佈粒粒紫薯,配合煙韌嘅珍珠,增添口感,而甜度適中

烤棉花波波茶 ~

*理想....

理實...現實是

非常吸精,店家只用鮮奶,棄用奶精,感覺健康很多。

原來是熱的!

感覺特別!

將香甜的綿花糖攪拌, 到茶內令到茶味更香濃!

第一口喝下去有點回甘,不同層次的味道慢慢滲出,真是好味!在冬天飲杯暖暖身子就最合適了🔥 推介這一杯!!!!

店舖充滿文青的氣息, 可以打埋卡先走, 而且飲品價錢定位不算昂貴, 值得ENCORE!!!!!!!!!!