3K
2018-01-22 49 瀏覽
去完黃金商場買野,順路食個便飯,同朋友到了馬德里餐廳,因為企門口位侍應妹妹好熱情咁推介。餐廳門口細細原來入面都幾大,坐了門口位的卡座,好濶落呢,枱上用具亦很乾淨,感覺不錯。店員先送上水及餐牌,餐牌選擇甚多,左揀右揀還是點dinner set吧,唔想諗太多。跟餐的餐湯同餐包,選了一個羅宋湯一個忌廉湯。羅宋湯茄味十足,酸酸的很開胃。朋友的忌廉湯味道偏淡,而且不夠熱。餐包是牛角包,有點意外呢,好大個牛角包,鬆軟又牛油味十足,好味!加拿大黑毛豬柳配芥末籽燒汁薯菜($118)自己揀了食豬扒,煎得好香口呀,邊邊位的脂肪勁甘香,雖然係豬但唔韌,而且無鬆肉粉味,好食。薯條用曲曲條㗎,好耐無見啦,而加茶記都唔用呢種,曲條特別好味,哈哈,點埋個芥末籽燒汁好正。澳洲羊架伴辣肉腸蕃茄莎莎醬配意粉($158)朋友點的羊架賣相不錯喎,兩大塊羊架,煎得嫩滑,有羊味但唔酥。辣肉腸係脆皮腸黎,微微辣幾惹味,蕃茄莎莎鮮茄味濃,唯一扣分係意粉,凍的,好在軟硬度煮得適中,即使凍的也不難食。熱奶茶,幾正喎,茶香奶滑,而且夠哂滾,熱奶茶就係要夠熱先好飲。整體感覺唔錯,有下次~
加拿大黑毛豬柳配芥末籽燒汁薯菜($118)
澳洲羊架伴辣肉腸蕃茄莎莎醬配意粉($158)

整體感覺唔錯,有下次~
2018-01-12