2017-03-25 904 瀏覽
由於小女子是燥底濕重之輩👻,所以間唔中都會自己買涼茶飲~飲開廿四味同去濕茶🤔,但因為工作需要,近排成日經過灣仔,加上同事介紹,就試飲左幾次呢間既野葛菜同羅漢果🍵-----------------------比三不賣淨賣野葛菜,呢間多一款羅漢果,兩樣按碗計都係$10,樽唔記得幾多錢😥😥…先講下野葛菜,葛菜味道非常濃郁,入口清清的草甘香環繞口中,給人一種很舒服的感覺😌😌。旁邊有鹽巴可以自己撒,聽老闆說加了鹽巴會更加清熱,對於散寒下氣,止咳活血,去骨火更有幫助~即係啱晒在下呢D嚴重睡眠不足的夜貓子🐱(PS經實驗證明,飲完果晚係可以好訓D🌝,提高睡眠質素的)如果唔啱野葛菜既,亦可選擇羅漢果~🙆🏻眾所周知,羅漢果係中華神果🍈,有潤肺化痰,提神生津,增強免疫力,美膚養顏💆🏻之效(不過聽聞中醫師亦有話羅漢果唔啱寒底人用黎止咳,因為愈飲愈咳,但在下唔係寒底,所以無了解得好清楚🙇🏿‍♀️")而葉香留呢度嘅羅漢果係相當甘甜,同佢個鋪名有得揮,飲完之後口腔仍有好強的甘味做後勁👍🏻👍🏻,即時潤喉~得左~~好味指數😋:8.5/10翻啅指數🙆🏻:9/10人均消費💰:10-99--------------------
-----------------------

好味指數😋:8.5/10