2018-08-28
今日和家人飯聚 揀咗位於尖沙咀the one 17樓嘅利寶閣開餐多麼漂亮的環境 抬頭滿是水晶吊燈 大大嘅落地玻璃 睇住出面城市夜景用餐確實一大樂事另外 餐桌用具精緻優雅 非常大體 猶如置身皇宮一樣職員馬上送上餐前小食 涼拌馬鈴薯 沙葛及雲耳 帶有點甜醋味 非常開胃片皮鴨一隻$298,24 片 職員先呈上原隻鴨 給我相機食先隻鴨勁大隻 目測外皮非常脆卜卜 烤至金黃色的 未食已經流曬口水畀我影完相之後 職員就拎到旁邊片鴨 乾淨衛生有帶手套職員工架十足 手起刀落 每片都切得非常均勻 有皮又有肉潤餅熱辣辣 趁熱食 口感非常軟熟潤餅非常透薄 放上鴨片,醬汁,青瓜,蔥段即可一啖放入口 真係超滿足, 值得稱讚潤餅非常薄 所以食落口唔會一團粉醬汁及鴨片 味道互相輝映 配合青瓜及蔥段一齊食 可去除油膩感覺 反而多一份清新效果另一推介嘅係呢度嘅叉燒穀飼豚肉叉燒 例牌$128色澤不錯 旁邊有燶邊效果 入口更為香口利寶閣嘅叉燒果然厲害 感受到吃厚切大嚿叉燒那種歡愉 叉燒肉林又不失彈牙爽口 旁邊嘅叉燒醬汁味道帶點甜 反而咁樣越食越開胃 片皮鴨和豚肉叉燒 是本人極力推介的 滿分
另外 餐桌用具精緻優雅 非常大體 猶如置身皇宮一樣
片皮鴨一隻$298,24 片
職員先呈上原隻鴨 給我相機食先
畀我影完相之後 職員就拎到旁邊片鴨 乾淨衛生有帶手套
職員工架十足 手起刀落 每片都切得非常均勻 有皮又有肉
潤餅熱辣辣 趁熱食 口感非常軟熟
潤餅非常透薄 放上鴨片,醬汁,青瓜,蔥段即可
另一推介嘅係呢度嘅叉燒
穀飼豚肉叉燒 例牌$128