2017-07-14
好食泰菜唔一定要到九龍城先食到,喺大家會去飲酒嘅諾士佛臺就有呢間高級又好味泰菜,最岩一班對食有要求嘅朋友。餐廳平日晚市都非常旺場,好彩我哋預先訂咗枱。泰式生蝦刺身每次都要叫生蝦來開胃嘅我,點都諗唔到生蝦可以放上shot杯入面,賣相精美之餘,酸酸辣辣嘅生蝦醬令人胃口大開。燒遙海中寶 (冷盤)之前上網見到唔少人激讚呢個冷盤,結果黎到完全無令人失望!呢份凍海鮮拼盤有大蝦、帶子、蜆、青口等等,最正係碟底嘅粉絲,完全吸收辣汁精華。雖然我唔食得好辣,但係味道越食越惹味,即使要飲返一公升水先解到辣都覺得值得!而成份海中寶嘅份量係我一個女仔捧喺手10秒到會開始手震,你可以想像有幾足料!絕對要一試!牛柳粒串燒有手臀咁長嘅串燒大條得驚人,牛柳粒燒得岩岩好,唔會過熟而變靭,中間配有菠蘿/瓜減低油膩感。泰式爆炸豬手 店員喺切豬手前原隻俾我哋影相!豬皮脆到咬落有爽脆聲,而裡面肉質滑而結實,配上沙嗲同咖喱汁,非常惹味。不過對於怕肥肉嘅我吃得太多有點膩,好彩同行朋友最愛食肥膏位,令豬手好快食晒!泰榴戀 店員推介呢款新甜品嘅時候,極愛榴蓮嘅我已經聽到流晒口水,當中榴蓮心太軟最得我鍾意。雖然流心唔多,但榴槤味極重,同朋
泰式生蝦刺身
燒遙海中寶 (冷盤)
燒遙海中寶 (冷盤)
牛柳粒串燒
泰式爆炸豬手
泰式爆炸豬手
泰榴戀
泰榴戀
店員推介呢款新甜品嘅時候,極愛榴蓮嘅我已經聽到流晒口水,當中榴蓮心太軟最得我鍾意。雖然流心唔多,但榴槤味極重,同朋友忍唔住要搶食,呢個絕對會返黎encore!
整體食物質素都偏高,價錢同地點亦都非常合理,下次一定call多幾個朋友再試埋其他野食!