2015-09-18 951 瀏覽
好耐無食泰國菜啦,距上次已經係幾個月前,今次朋友話想食泰國菜。就帶朋友黎呢間試下,位於灣仔地理位置很好,到了餐廳可以看到餐廳的裝潢有濃厚的泰國風格。環境很寬敞,且可以看見維港風景,就是燈光有點暗。Singha Draught Beer $60泰國啤酒同平時的就是有點不同,容易入口,平時去到泰國一定日日瘋狂飲。馬拉盞貴妃苗-$75苗菜色澤翠綠,賣相相當吸引。好爽口且好鮮甜汁多,加上油炸過的蔥蒜更加香,馬拉盞加上辣椒、蝦米、蒜,炒苗菜最佳不過了。另外,份量都算多。馬沙文牛腩 加上椰子汁的馬沙文牛腩質嫩爽口,肉汁多到可以撈飯食,因爲D汁咸甜適中。串燒-豬雞牛肉 6串 $68這家餐廳的串燒真心推介。豬肉較乾身,但好惹味。雞肉就好嫩滑。加上有點辣辣地的沙嗲汁就一流。豬肉碎生菜包 $68整個菜好惹味,豬肉碎加左D蔥蒜一齊炒,味道特別香,味道層次非常豐富,係會比較辣D,不過同生菜一起食就溫和番D辣味,變得無甘辣啦。如果覺得青菜份量不夠,可以加$10一份。整體都讓我滿意的,如果10分滿分,我會比9分。算是一間比較正宗的泰國餐廳,服務員很多都是泰國人,但又懂得講廣東話,真心佩服。
Singha Draught Beer $60
馬拉盞貴妃苗-$75