2020-06-10 692 瀏覽
高質川菜【嗜辣必去♥蜀香門弟】🌶今日小一派位𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗祝大家派到心儀小學❤️ 今次要介紹呢間係𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗最中意食嘅川菜ɴᴏ.1🥇食得勁辣🔥嘅,麻煩約埋我一齊去食😆平時大家食 #川菜🌶,開頭食都ok,但食食下會肚痾/腸胃炎😩 咪就係d油唔靚囉‼️呢間係肥仔朋友開,十分正宗嘅川菜,好味道到踩場3次先介紹🤩 不少日本人外國人都係忠粉,廢話少講,由於肥仔未去到大辣level,唯有將就下食中辣😎😎🍗#口水雞 $68(中辣)〰️勁多花生🥜碎撒係面,雞好滑,夠入味,夠麻、仲食到花椒八角的味道〰️就算中辣都幾好(唔會覺得冇料到),但食得辣要挑戰大辣🐟 #蜀香水煮魚 $198 (中辣)〰️ 選用桂花魚起肉上、啖啖肉、筷子🥢功差夾魚肉都不散、夠晒滑〰️ topping勁多芫荽超香,裡面仲有少少薯粉➕萵筍🥒〰️ 咁多辣油都油而不膩,夠麻,但中辣🌶對我嚟夠就未夠辣🔥,略嫌魚肉少咗d🥒 #雲耳萵筍片 $68 (不辣)〰️ #萵筍 係食川菜不能缺少,可以幫助消化辣野、消滯、排💩 (打邊邊、食辣必須要有)〰️呢款萵筍片係較「腍身」,雖然我中意食爽口,但都覺得👍🏽👍🏽👍🏽〰️由於唔辣,所以要求重味,簡單但勁好食🍮 #四川冰粉 $30〰️食
高質川菜【嗜辣必去♥蜀香門弟】🌶
今日小一派位𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗祝大家派到心儀小學❤️

🍗#口水雞 $68(中辣)
〰️就算中辣都幾好(唔會覺得冇料到),但食得辣要挑戰大辣

🐟 #蜀香水煮魚 $198 (中辣)
〰️ topping勁多芫荽超香,裡面仲有少少薯粉➕萵筍🥒

🥒 #雲耳萵筍片 $68 (不辣)
〰️由於唔辣,所以要求重味,簡單但勁好食

🍮 #四川冰粉 $30
〰️食一餐川菜,唔叫 #冰粉 ,真係唔算嚟食過
〰️ #正宗四川冰粉,是用紅糖水上、加入玫瑰醬、提子乾、酒釀
〰️可以一次食2碗,仲外賣最後1碗俾好友❤️

今次介紹咁多先,下次再介紹毛血旺、蒜泥白肉🧄,食到大辣嘅記得約埋一齊去食🤪

味道:🌕🌕🌕🌕🌕
服務:🌕🌕🌕🌕🌕

📍 蜀香門第私房館 (天后)
天后琉璃街9號地舖