2022-05-12 52 瀏覽
桔梗堂食限制放寬之後,晚市多咗好多人出街食飯,好多地方都要排長龍。但呢幾日撞正落雨,我地就放工落旺角食晚飯,果然少咗好多人!今晚去到旺角鬧市之中既一間餐廳桔梗。一入去先發覺原來呢到咁大,有兩層,而且樓底極高。二樓通常係多客人先開,今日就冇開啦。 不過坐樓下都有好處,可以清楚睇到廚師烹調食物同調製咖啡。餐廳裝修行工業風,加少少文青既元素,幾特別。呢排桔梗做緊期間限定既日本和牛壽喜燒,但由於我地係第一次黎,所以試咗佢原本有既野先。呢到既主食都係偏向日本同台灣菜。飲品方面選擇比較多,除咗唔同種類咖啡之外,仲有精品茶同埋不同既酒精飲料。餐廳職員態度親切有禮,幫我地落完單就好快就上菜。我地叫咗個雞泡魚乾,魚乾燒得好靚仔,而且非常乾身,食落滲出醬汁甜味同魚香,配埋蛋黃醬,送酒一流。台灣牛肉麵隨即送到,牛肉麵配上兩碟小菜,一碟係酸菜,另一碟係車厘茄黎。酸菜甜甜酸酸,可以中和牛肉麵油膩感,而車厘茄都唔馬虎,加咗少少梅既調味,好配胃。牛肉麵既麵條較扁身,食到尾都唔會淋晒同發漲,品質唔錯。牛肉方面有兩大片牛𦟌同牛腩,牛𦟌好厚,而且好冧,牛腩肥瘦分明,食落牛肉味濃厚,幾好食。最期待既日本和牛三文治終於黎,三
桔梗

最期待既日本和牛三文治終於黎,三
文治好厚,男仔都好難一啖食得晒。面包烤到非常脆口,而且咬落啖啖牛油香。黑毛和牛烹調得啱啱好,吉列牛既做法減少肉汁流失,而和牛仍然保持粉嫩,兩者做成強烈對比,令口感層次更分明。