沙田區嘅放題選擇不算很多,不過原來沙田中心嘅<北海道食堂>都有日式放題供應,晚市都係二百幾蚊人頭起,街坊朋友實在值得試下。今晚由於我哋都好想食鵝肝,所以我哋比多少少錢試左極盛放題,時間由7:30pm食到10pm,足足食足兩個半鐘,一d都吾趕,Last order係9點半左右,不過都冇乜趕客,絕對可以輕鬆食。餐廳有別於一般嘅傳統日式放題店,因為環境比較闊落,而且有大張四人枱、六人枱同卡位供應,坐得非常舒適,唔會覺得好迫。放題食物嘅選擇,都有幾多種,有壽司、卷物、手卷、刺身、鐵板燒、串燒、和風沙律、燒物、天婦羅、炸物、拉麵、烏冬、一品料理、日式火鍋等等。必食回本刺身推薦:帶子:新鮮肉厚,吾係薄切,味道鮮甜白玉豚:坊間放題比較少見,呢間竟然有得食,而且仲非常新鮮好味!!油甘魚、劍魚:新鮮、有鮮甜味甜蝦:新鮮、有鮮甜味好味鐵板燒推薦:安格斯西冷扒:簿切西冷好有牛味鐵板蝦:爽彈惹味鐵板帶子:肉厚惹味羊架都好大塊,而且醃得非常香口,非常惹味。必食高質好味推薦:再來鐵板帶子,因為太好味,所以再三order鐵板鯖魚:魚肉非常嫩滑魷魚鬚:魷魚鬚又爽又彈牙又惹味廣島蠔:脹卜卜好juicy好

必食回本刺身推薦:
帶子:新鮮肉厚,吾係薄切,味道鮮甜
油甘魚、劍魚:新鮮、有鮮甜味
甜蝦:新鮮、有鮮甜味

好味鐵板燒推薦:
安格斯西冷扒:簿切西冷好有牛味
鐵板蝦:爽彈惹味
鐵板帶子:肉厚惹味

羊架都好大塊,而且醃得非常香口,非常惹味。

必食高質好味推薦:
再來鐵板帶子,因為太好味,所以再三order

鐵板鯖魚:魚肉非常嫩滑
魷魚鬚:魷魚鬚又爽又彈牙又惹味
廣島蠔:脹卜卜好juicy好惹味

其它好味推薦:
炸池魚仔:細細條,一啖一條好香口
燒豚腩串:半肥瘦燒肉,烤得惹味

天婦羅炸蝦:微脆,蝦肉不錯
炸南瓜薯餅:好脆口,好多南瓜肉係入面

食得太多肉,叫了一碟炒野菜平衡一下,炒得吾錯,吾會好油。

燒秋葵:新鮮得來,餐廳用上自家製的醬汁來一起烤,所以都幾好味
鐵板鵝肝:鵝肝細細件,雖然唔算好厚,但係油脂感好重,煎得好香口,非常好味,我哋都order左幾轉,絕對係必食回本之選

飲品都有多種汽水、果茶同果汁供應,特別推薦薑母茶、番石榴汁同桃汁。

整體來講,放題供應的食物選擇多,而且質素不錯,尤其刺身同鐵板燒,都做得好好,不過甜品選擇不多,衹有雪糕和雪米滋。
個人比較欣賞嘅係,呢度嘅放題可以食足兩個半小時,可以同朋友一邊傾計,一邊瘋狂咁食,唔會好似出面啲日式放題餐廳咁食得咁趕,又不斷趕客。另外呢道上菜都算快,order完吾洗等好耐就有得食,而且亦keep住有同客人換碟,服務不錯。
餐廳宜家仲做緊四位送一位嘅優惠,下次可以同屋企人再來呀!!~