2017-03-17
荃灣呢間肉餅哥,其實已經聽過佢既大名好耐,可惜一直未有機會試,直到今日一個人來到荃灣唔知食咩好,又俾我再次記番起佢既存在,最後決定擇日不如撞日,決定一試!餐廳位於荃灣西,就是早近年新聞也有介紹的「窮人三寶」 - 爵悅庭/ 立坊/ 樂悠居 ,既對面,位置不算是非常方便,但也不難找。我大約7:30到達餐廳,已經有9成滿了,生意確實不錯,在門外泊滿私家車,看來有不少客人也是慕名而來。檣上放有餐廳推介,跟餐加$12可以轉飲新鮮果汁,果然健康的肉餅,也會配健康的飲品,在這人人追求健康飲食的世代,餐廳能夠找著大家的期盼,難怪人流會如此旺盛。餐廳命名為「肉餅哥」,主打當然是肉餅,基本上各式各樣既肉餅,這裡也有提供,價錢分3種,$59,$69,$99,視乎食材的珍貴度而定,當然,$99的選擇最吸晴,鵝肝,龍蝦,鮑魚,花膠,每款也很吸引。肉餅可以選煎或蒸,煎比較香口,蒸比較健康,任君選擇;選好肉餅後,便要選飯款,可以揀白飯,白粥,或者米粉。加$2,可以轉配菜飯,或者油飯;加$12可以多一碟油菜,配搭很多元化。跟湯送老火例湯,每天也轉款,即使日日黎,都唔會日日飲相同既湯,而今日既例湯係果皮煲排骨,飲落清甜
從檣上發現佢既蹤影,已經被她深深吸引,而最後亦把她點下,心裡想,花膠如何和肉餅配合?難道是花膠釀在肉餅中,食落軟棉棉?
原來唔係,花膠同肉餅,係分開既,就好似有兩個餸一樣。
花膠好好味,食落有漿口既感覺,而肉餅亦都煎得好香,好大塊,這個配搭,令我差d食唔哂,因為份量真係好大。
但今次親訪餐廳,原來肉餅的變化也可以不少,單看餐廳的餐牌,已有多達36個變化,而且餐廳有新idea就會再新加菜式,其中最最最特別的,我覺得會是果醬肉餅,可惜我未有這個勇氣去嘗試,哈哈。